Gilus / Ghi sviestas

Ghi

“Sveikam” ir ilgai negendančiam netgi kambario temperatūroje sviestui pagaminti, apjungiau du sviesto švarininimo būdus, todėl negaliu pavadinti jo vienu vardu.

Taigi pirmiausiai iš sviesto gaminu gilųjį sviestą. Jo receptą radau Karaliūnienės knygelėje, labai džiaugiuosi juo jau kelis metus. Pradėjau nuo 1kg sviesto. Nepagailėkite kelių papildomų litų ir nusipirkite neišvaizdaus tamsiai geltono sviesto turguje. Parduotuvinis gali nuvilti… Užverdu apie 5l vandens 7l talpos puode ir , užvirus vandeniui, sudedu sviestą. Lai paverda 5 minutes. Tada jau dedu dangtį ir nešu į vėsią vietą atvėst, paskui – į šaldytuvą. Žiemą, aišku, puodas keliauja ant sniego kieme. Sekančią dieną, prabadžiusi skylučių sviesto plutoj, išpilu drumzliną skystį ir užpilu švariu vandeniu. Vėl ta pati procedūra su virinimu ir atšaldymu. Ir taip 2 kartus. Atrodo, kad didelė terlionė, bet laiko prasme tikrai viskas vyksta labai greitai. Po antro karto nupilu vandenį ir tada jau statau puodą ant absoliučiai minimalios ugnies.

Šis Ghi gamybos procesas bus ilgesnis. Sviestas turi užvirti. Pasirodys putos. Vieni rekomenduoja jas nugriebti, kiti ne. Na, aš nenugriebiu. Leidžiu sviestui pakunkuliuot apie 20 min., turi išgaruot vanduo. Prisiruošiu formelių ir pilu į jas karštą sviestą (o jis bus labaaaaai karštas, atsargiai). Telieka ataušint ir mėgautis salstelėjusiu “senobinio” sviesto skoniu.

Patarimai – pasidarykite sviesto su žalumynais (yra pirkti specialaus mišinio žaliam sviestui), įspauskite česnako, įberkite rūkytos paprikos miltelių ar ciberžolės.

Šis sviestas puikiai laikosi kambario temperatūroje.

2 Komentaras (+add yours?)

  1. Trackback: Plakta porcijinė kiaušinienė orkaitėje | Kūmutės Virtuvė
  2. Trackback: Ryžių dribsnių košė | Kūmutės Virtuvė

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos