Kadaise šį receptą man papasakojo armėnė, viešėjusi Lietuvoj. Agurkai gaunasi traškūs, išlieka žalia spalva, o vynuogių lapai suteikia specifinį skonį. Vynuogių lapų, atidarius stiklainį, neišmetu, o gaminu armėniškus “balandėlius“- dolmą.
Marinatą verdu iš sekančių proporcijų:
1l vandens;
1vš druskos,
3vš cukraus,
1aš citrinos rūgšties
5-6 skiltelių česnako
1vš prieskonių mišinio agurkų marinavimui.
Agurkus porai valandų pamerkiu į šaltą vandenį. Vynuogių lapus nuplikau verdanciu vandeniu. Išverdu marinatą iš vandens, druskos ir cukraus, citrinos rūgštį beriu jau išjungus ugnį. Kiekvieną agurką įvynioju į vynuogės lapą ir talpiai sudedu į iškaitintus stiklainius. Užpilu marinatu ir palieku valandai. Po valandos marinatą nupilu atgal į puodą, tada suberiu prieskonių marinavimui mišinį ir vėl užkaitinu. Į kiekvieną stiklainį įdedu česnako ir vėl užpilu karštu marinatu. Stiklainius užsuku ir iškart nešu į rūsį ar atvėsinu šaltam vandeny.
Patarimas – naudokite tik mažyčius agurkus, dideli, suvynioti į lapus, į 1l stiklainį tilps tik 4-5.