Vytinti pomidorai aliejuje

Vytinti pomidorai
Vytinti pomidorai

Italai, sukūrę šį šedevrą, pomidorus džiovina saulėje. Esu bandžiusi bent apvytinti pomidorus karštom vasaros dienom lauke ir,  žinoma, nieko nepavyko, mūsų saulutė labiau šypsosi, nei kaitina. Tačiau tikrai verta paaukoti šiek tiek elektros džiovinimui ir pasigaminti šiuo būdu konservuotų pomidorų. Jie labai dera su sūriais, varške, švelnia mėsa ir paukštiena, jais puošiu sumuštinius ir vienakąsnius.

Naudoju savus ar kaimynių dovanotus pomidorus, o esant trūkumui perku tik turguje, parduotuviniai nesužavės skoniu ir kvapu. Konservas prabangus, todėl rizikuoti neverta.

Esu išbandžiusi daug pjaustymo būdų, bet labiausiai pasiteisino skiltelės, dydis labiausiai atitiktų 2 mandarino skiltelių plotį. Pradžioj vytinu žieve žemyn, kai dingsta apie trečdalį tūrio – apverčiu. Dar vienas svarbus momentas – prieš vytinant pomidorus reikia gerai padruskinti (naudoju jūrinę druską), tada greičiau išsileis sultys ir greičiau vyks vytimas.

Pomidorus sudedu ant sviestinio popieriaus ir kaitinu 90C truputį pravertoje orkaitėje. Elektrinė džiovyklė, deja, nepasiteisno… Kai pomidorai tampa nedidukais, bet elastingais, vadinasi pirmas etapas įveiktas. Dalį jų susidedu į stiklinius užsukamus indus ir naudoju lydyto sūrio gardinimui, makaronų patiekalams ar sriuboms. Kitus ruošiu į stiklainius. Stiklainius naudoju mažiukus. Juos iškaitinu ir į kiekvieną beriu po 2-3 kapotas česnako skilteles.

Puode užverdu

1l vandens ir

200ml vyno acto

gerą saują raudono baziliko (galima naudoti ir džiovintą)

Verdu tol, kol bazilikai atiduoda savo spalvą ir skystis pasidaro tamsiai raudonas. Bazilikus ištraukiu ir šiame skystyje 2 min. blanširuoju pomidorų gabaliukus, Jokiu būdu negalima virti ilgiau, todėl skubiai išgriebiu kiaurasamčiu ir dedu į stiklainius. Iki pat viršaus pilu saulėgrąžų ar žemės riešutų aliejų, užsuku švariais dangteliais ir sandėliuoju. Galima laikyti kambario temperatūroje.

DSC_0558

3 atsakymai į “Vytinti pomidorai aliejuje”

  1. Atgalinis pranešimas: Vištienos filė | Kūmutės Virtuvė

Parašykite komentarą