Tobula adžika

 

Adžika

Šios adžikos receptą man papasakojo draugė ir keliomis prasmėmis kolegė iš Ukrainos, nors logiškai tai turėjo būti kokia nors draugė ar kolegė iš Gruzijos ar Armėnijos 🙂 Pabandžiusi šį skonį pirmą kartą iškarto nusprendžiau, kad skanesnės tikrai nesu ragavusi. Žinia, tikroji adžika gaminama tik iš aitriųjų pipirų, didelio kiekio druskos ir prieskonių/žolių. Tačiau mūsų šiaurietiškiems gomuriams ji tikrai stiproka. Ir man niekada nebuvo juokingi kadrai filmuose, kai personažai dėl kažkokių sunkiai suvokiamų priežasčių savanoriškai valgė žiauriai aštrius pipirus, o po to blaškėsi išsigelbėjimo paieškose…

Gaminu šią „adžiką” jau daug metų, dideliais kiekiais, nes ji dažnai tampa dovana ar tiesiog vakarėlio karaliene, ypač mėsiško. Viena, ką tikrai palaipsniui išgyvendinu iš jos, tai saldžioji paprika, pastaruoju metu jos visai nebededu. O graikiniai riešutai čia tiesiog būtini. Dar vienas momentas – čili pipirų aštrumas. Kadangi jų užsiauginu pati, tai visada žinau kokio jie aitrumo, bet jei pirksite juos turguje, kur dabar matau galybę pasirinkimo iš aitrių ir net ugningų skonių, būtinai klauskite pardavėjų kuris pipiras yra vidutinio aitrumo. Jei imsite ugningus, proporciją aprašytam receptui mažinkite pusiau.

Originaliam recepte produktai malami mėsmale, aš palengvinau gamybą, daržoves tarkuodama smulkia virtuvinio kombaino tarka arba bulvių tarkavimo mašina.

Smulkinimui pasiruošiu pirštines, bū-ti-nai. Taip pat:

5 kg labai gerai prinokusių raudonų pomidorų

25 čili pipirus (apie 300 g)

10 raudonų paprikų

Daržoves sutarkuoju ir gautą tyrę pilu į puodą, jį statau ant ugnies, troškinu apie pusvalandį. Tuo metu kombaino peiliais sukapoju

saują kalendros lapelių

saujelę šviežio raudonėlio

5 nuluptas česnakų galvas

0,5 kg išlukštentų graikinių riešutų

Po valandos virimo suberiu kapotus produktus į pomidorų ir pipirų masę, intensyviai maišydama suberiu ir supilu

5 šaukštus su kaupu rupios druskos

2 šaukštus prieskonių mišinio chmeli-suneli

1 stiklinę tyro aliejaus

Viską pakaitinu dar 15 minučių ir supilstau į mažus stiklainiukus dovanoms, sau gaminu puslitrinius. Atidarytą stiklainį laikau šaldytuve. Prie mėsytės, sriuboje, salotų užpile – tikrai tobulai tinkantis pagardas.

Patarimas – gaminant jokiu būdu nepasikrapštykite akių ar nosies, čili pipirai tikrai labai kanda.

31 atsakymas į “Tobula adžika”

  1. Laba Kumucia. Jusu receptai man labai patiko, isbandziau tris. Noriu paklausti del sios adzikos. Aitr paprikos, cia kokios tos apie 10-15 cm? Ir koks astrumas sios paprikos? Ar ji astri taip kad „ziodina”, ar ji turi buti tiesiog aztri? Aciu uz atsakyma

    1. Miela Birute, aitri paprika būna įvairių formų, ištiesų nepagalvojau parašyti kokią naudoju. O naudoju nedidukes, apie 5-7cm ilgio, smarkiai aštrias.

  2. miela Kūmučia,
    neteko naudoti prieskonių mišinio chmeli-suneli. Kur jo ieškoti? Jūsų receptukas manau tobulas 🙂 laukiu atsakymo.
    Pagarbiai,
    Dalė

    1. Miela Dale, chmeli-suneli geriausia pirkti Gruzijoje, bet yra ir Lietuvoje 🙂 Geriausia ieškoti dideliuose prekybos centruose prieskonių skyriuje, Vilniuje yra ir specializuotos parduotuvės.

  3. Labas vakaras, gaminau adzika, gavosi suroka, bet skonis.matyt bus geras. Ar ji turi buti suroka, ar as ka ne taip padariau? Aciu uz atsakyma

    1. Miela Birute, sūrumą su laiku sugers pomidorų saldumas, galėjo pasirodyti sūru, jei ragavote dar karštą adžiką.

  4. Ar pilstet i kaitintus stiklainiukus,ar galima i vienkartinius plastmasinius pravesus adzikai pilstet? Aciu!

    1. Miela Gražina, visada naudoju tik stiklinę tarą. Stiklainius būtinai švariai išplaunu ir iškaitinu (orkaitėje arba ant virdulio), dangtelius irgi nuplikau verdančiu vandeniu.

  5. Pamirsau pazymeti kad atsiustumet i emaila naujus straipsnius.Labai megstu naujienas.Aciu.

  6. Kuom galėčiau pakeisfi hmeli suneli sudėtinga mažam miestelyje gauti.Gal kaukazietiški prieskoniai tiktų.

  7. Sveiki, man taip pat pasirode sūroka, dariau vakar, ragavau šiandien. Sakykite kada maždaug pomidorai sugeria druska. Dėkui

    1. Miela Kristina, turi bent kelias savaites pastovėti. Konservuojant dedame daugiau konservantų, kad gerai laikytųsi žiemą. Bet ir skonio receptoriai skirtingi, kai kam ši adžika pasirodė netgi prėska 🙂

  8. Laba vakara. Apie adzika po vieneriu metu… Kai is karto pagaminus paragavau.. Pagalvojau kad bus niekam tikes produktas. Skonis subrendo po 1 -2 men. Pasakiskas padazaz. Giminaiciai issiveze i Amerika sio pAdazo. Aciu uz recepta

    1. Milea Birute, nuoširdžiai dėkoju, kad pasidalinate patirtim. Tikra tiesa, daugelis šeimininkių didžiuojasi darydamos konservus „iš akies”, bet kaip Jūs taikliai pastebėjote, konservų skonis atsiskleidžia tik po kelių mėnesių. Na, o kad už Atlanto adžika – tiesiog fantastika 🙂

    1. Miela Regina, niekada nepaskaičiavau kiek… Tiesiog turiu puodą su litrų gradacija, kai jau sudedu visus sumaltus produktus, matau kiek litrų bus ir pagal tai pasiskaičiuoju kiek kokių stiklainių reiks. Šiemet kai darysiu, būtinai parašysiu 🙂

  9. Sveiki. Sakykit, ar visoms gaunasi skysta adžika? Ar ji vėliau sutirštėja?

    1. Miela Audrone, mano adžika nesikeičia. Sukrečiu į stiklainius pakankamai tirštą, tokią atidarius žiemą ir randu.

  10. Nesupratau kas yra 10 raudonų paprikų – ar jos nėra saldžios? Užsiauginau labai gražias paprikas, prinoko. Ar jos tiks, nes aukščiau parašyta: „Viena, ką tikrai palaipsniui išgyvendinu iš jos, tai saldžioji paprika, pastaruoju metu jos visai nebededu” .
    Dėkui.

    1. Miela Loreta, receptūra yra sukurta ne mano, todėl rašau originalą, bet saldžios paprikos nebededu, arba vos kelias. Tiesiog nemėgstame jos 🙂

  11. Jeigu nededat paprikos, ar dedat daugiau pomidorų? Nes 10 paprikų tai nemažas kiekis. Kaip tada su druska ir kitom proporcijom. Ačiū.

    1. Geras klausimas, pataisysiu tekstą. Kai nededu paprikų, dedu panašų kiekį pomidorų.

Parašykite komentarą