Šaltuoju būdu rauginti agurkai

„Tinginių receptas” – sako mano draugė. Arba „pagaminau ir pamiršau” – sakau aš.  Ir išties, nekaitinant, neverdant marinato, nesterilizuojant išgauti gerą rezultatą yra puiku, sutaupytas laikas vasarą – tikra prabanga.

Kadangi receptas jau ne pirmus metus muša skaitymo rekordų statistikas, tai ir klausimų apie jį sulaukiu labai daug. Jei apibendrinti – konservų kokybę lemia agurkų ir druskos rūšis, taipogi vanduo. Agurkus rinkitės grublėtus, su storesne žieve, druską tik akmeninę, rupią. O vanduo tiks tas, kurį vartojate kasdien, kas iš čiaupo, kas iš šulinio ar gręžinio.

Dažniausiai gaminu šiuo būdu raugintus agurkus 0,5 l ir 1 l stiklainiuose, tai optimaliausia talpa, jei valgytojų būrys ne itin didelis.  Tačiau šventėms ar didesniems vakarėliams pagaminu ir 3 l talpos stiklainiuose.

Juos gerai išplaunu karštam vandeny. Kaitinti visiškai nebūtina. 

Pasiruošiu prieskonius (proporcija vienam 1 l stiklainiui):

3 – 4 česnako skilteles
2 – 3 juodų serbentų lapus
5 – 6 vyšnios lapus
2 – 3 vynuogių lapus (nebūtinai)
1 – 2 krapo žiedynus ar keletą stiebų

Visus juos sudedu į kriauklę ir nuplaunu tekančioj srovėj.

Agurkus

gerai plaunu ir nupjaustau galiukus. Į 1 l stiklainį dedu prieskonius, beriu

1 nubrauktą šaukštą druskos (25g)

Proporcija keičiasi atitinkamai stiklainio tūriui. Talpiai sudedu paruoštus agurkus, pasiskaičiuoju kiek man reiks plastikinių dangtelių, juos nuplikau verdančiu vandeniu iš virdulio.

Kol jie vėsta, kiekvieną stiklainį sklidinai užpilu ŠALTU vandeniu. Pabrėžiu, kad šaltu, nes kuo šaltesnis vanduo – tuo traškesni gaunasi agurkai. Jei yra galimybė, naudokite šulinio ar gręžinio vandenį, jei jis nešaltas – palaikykite vandenį šaldytuve. Dar viena išeitis – turėti pasiruošus ledukų šaldiklyje ir jais atvėsinti vandenį.

Dengiu dangtelius, smarkiai papurtau stiklainius ir iškarto nešu į rūsį.  Rūgimo procesas vyksta savarankiškai, agurkai pilnai įrūgsta per 2-3 mėnesius.

Valgome kaip garnyrą, užkandą, griežinėlius dedu ant vienakąsnių, verdu sriubą.

41 atsakymas į “Šaltuoju būdu rauginti agurkai”

  1. Be atcto, svarbiausia. Dar į stiklainį įdedu po 1-2 ąžolo lapus. Kieti, neišpūsti. Išsilaiko iki šviežių

    1. Taip, rauginti man irgi patinka, nes be acto 🙂 Ąžuolo lapų nededu, nes vienais metais bandžiau ir gavau prastą rezultatą, gal ir ne dėl lapų, bet nuo tada nededu 🙂

    1. Elena, būten taip rauginant dedat krieną? Klasikinius rauginamus agurkus gardinu krienais, bet šaltame rasole krieno lapai supūna ir supūdo agurkus, bent jau man taip nutiko.

      1. Daug metų taip gaminu, bet visada dedu krienų šaknis 🙂

    1. Bijau sumeluoti, nežinau… Pabandykite kelis stiklainius pasigaminti ir laikyti virtuvėje, ir parašykite kaip gavosi, visiems bus į naudą sužinoti 🙂

      1. Galima, tik greičiau suvartoti reikės, rūgs, vadinasi greičiau minkštės 🙂

    1. Uždarau, Daiva. Plastikiniais, ne metaliniais dangteliais. Kadangi agurkai rūgs, metalinius gali išpūsti, bėgti per šonus.

  2. Rasoma kad ruosiama 0.5 ir 1 l talpos stiklainiuose.Tad druskos 1 saukstas dedamas i kokios talpos stiklaini?

    1. Šaldytuve nereikia, agurkai turi įrūgti, o procesas šaldytuve neįvyks. Gali būti ir šiltame rūsyje, tiesiog greičiau reikės suvalgyti, nes po kurio laiko pradės minkštėti.

      1. „Šaldytuve nereikia, agurkai turi įrūgti, o procesas šaldytuve neįvyks. Gali būti ir šiltame rūsyje, tiesiog greičiau reikės suvalgyti, nes po kurio laiko pradės minkštėti.”
        Šiandien rauginsiu agurkus, bet rūsio neturiu, tik šaldytuvą. Išeina, kad jūsų receptas netinka? O rūsyje , įdomu, per kiek laiko tampa minkšti, netinkami?

      2. Viskas priklauso nuo agurkų rūšies ir laikymo temperatūros, Algi. Bet šaldytuvas rauginamiems produktams vienareikšmiškai netinka.

  3. Aš panašiai darau, tik įvandenį, pasemtą iš šulinio sudedu druską ir išmaišau gerai , tada supilstau ant agurkų, ir dangteliais metaliniais užsuku. Niekad nieko neišpūtė.Cukraus nededu.

  4. bandžiau, bet, kaip ir tikėjausi, išsipūtė ir teko greitai gelbėti. Skonis geras, bet teko kaip įprastai užkaitinti rasalą ir tik tuomet uždaryti. Matomai mūsų rūsys stipriai per šiltas

    1. Mano rūsys irgi nėra ledinis, pakankamai šiltas, bet šie agurkai stovi puikiai. Turiu vienintelį įtarimą, sakykite, kokius dangtelius naudojote?

    1. Miela Ada, pabandykite įdėti cukraus, juk reikia labai nedaug. O skonis kardinaliai kitoks. Dilgėlės? Įdomu, ką jos duoda skoniui?

  5. Sveiki, esu klausiusi laidą, kurioje Jūs dalyvavote. Ten minėjote agurkų raugimo receptą, kur dedama daug druskos, o druskos agurkai pasiima kiek jiems reikia. Gal galite parašyti tą receptą, nes, atrodo, nerandu čia. Ačiū.

    1. Miela Ingrida, ieškokite recepto „Naujoviškas agurkų konservavimo būdas”. Labai smagu, kad ne tik skaitytoja, bet ir klausytoja 🙂 Ačiū.

  6. Sveiki, stiklainiuose labai nusenka vanduo, virsutiniai agurkai lieka neapsemti, ka daryti tokiu atveju?
    Beje kai kuriu stiklainiu pavirsiuje kaupiasi toks kaip baltas pelesis, del ko taip galetu buti?

    1. Miela Jolita, kad smarkiai nusenka – tikrai negerai, taip neturi būti. Gal agurkai „pagyvenę” buvo? Tuomet jie daug į save susiurbia. Atidenkite stiklainius, nuimkite baltus darinius, pripilkite iki viršaus vandens ir stebėkite. Jei vėl gaminsis pelėsis – nebevalgyčiau.

  7. Agurkus raugiu ta pacia diena skintus, dar pora valandu palaikau saltame vandenyje, toks jausmas kad daug skyscio isbega pro tuos plastmasinius dangtelius berugstant, o gal ir nemazai susigeria, net nezinau…. bet nusenka nuo visu stiklainiu ir gan nemazai. Ar galima atidengus dar ipilti vandens kur jo truksta, ir ar tas vanduo turetu buti sudytas?

    1. Oi, Jolita, neturi bėgti per šonus. Gal naudojate plonyčius plastikinius dangtelius? Rauginimui reikia naudoti storus dangtelius, tuos, kurie be užpylimo karštu vandeniu, neužsidengia.

Parašykite komentarą