Nekaitinti agurkai su svogūnais žiemai

DSC_0326

Receptas ypatingas tuo, kad jame nėra vandens, tik konservantai, tai ir suteikia galimybę daržoves „šaltai” užmarinuoti žiemai itin greitai, be didelių pastangų ir išlaikant daržoves šviežesnėmis, nei būna kaitintos.
Pabrėšiu, kad bet koks santykis su vandeniu sugadins konservą, tad, jei sumanysite gaminti – būtinai atkreipkite į tai dėmesį. Daržovės, stiklainiai, dangteliai – viskas turi būti sausa.
Agurkus pjaustau stambesniais gabaliukais, galima naudoti ir storapilvius agurkus, aš mėgstu kvadratinius gabaliukus, bet galima gaminti ir storesnius griežinėlius. Jei turite mažyčių agurkų, galima marinuoti ir nepjausčius, tik tuomet reikia bent minimaliai nupjauti galiukus. Visgi labiausiai tinka peraugėliai, jie turi daugiau sulčių ir kaiminystė su svogūnu artimesnė. Svogūnus pjaustau kombaino peiliais, bet esu gaminusi ir su stambiai pjaustytais – taipogi tinka.
Aprašysiu proporciją 1kg paruoštų agurkų:
1vš druskos (su nedideliu kaupu)
1st cukraus
1st acto
0,5st aliejaus
1 didesnis svogūnas
1aš čili ar kajeno pipirų miltelių
žiupsnelis džiovinto baziliko
Agurkus užberiu reikalingu kiekiu druskos, permaišau ir palieku bent 4-5h, kad išsiskirtų sultys, geriausia pernakt. Tuomet pilu likusius produktus ir dar apie 4h, vis pamaišant, laukiu, kol ištirps cukrus. Per tą laiką išsiplaunu stiklainius ir dangtelius ir išdžiovinu juos orkaitėje ar tiesiog ant rankšluosčio.
Daržoves standžiai dedu į stiklainius, pilu skysčio, kad apsemtų, užsuku dangtelius ir palieku kelioms valandoms apverstus ant stalo.
Tiekiu prie grilio patiekalų, kaip garnyrą kotletams ar užkandą bet kokiai progai.
Patarimas – taip pat galima ruošti ir cukinijas, tik jas reiktų lupti ir išsėklinti ir baziliką pakeisti kapotom petražolėm. O jei lieka skysčio – jame puikiausiai marinuoju mėsą griliui.

35 atsakymai į “Nekaitinti agurkai su svogūnais žiemai”

    1. Gaila, kad surūgo, bet pernai nesiūliau šio recepto, negaliu pakomentuot 😉
      Mano recepte pabrėžtas vandens nedalyvavimas, o kaip sako mano gera draugė – rūgimo priežastis yra tik blogai išplauti stiklainiai 😉

  1. Nejaugi 1 kg agurkų 1 stiklinė sukraus ir 1 stiklinė acto? Kažkaip atrodo perdaug.

    1. Sveika, Rūta. Manau, kad galima, nesu dariusi, bet svarbiausia, kad tai irgi konservantas. O gal ir dar skaniau bus 🙂

      1. Ačiū už receptą, labai skanūs agurkai, dariau su obuolių actu 🙂

  2. Negi nereikia kaitinti karstame vandenyje stiklainiuku su sudetais agurkais? Paskaicius komentarus matyti, kad ne vienai surugo. Nieko keista manau 🙁 juk agurkai nekaitinti

    1. Miela Asta, aprašau tik išbandytus receptus, tokių, nekaitintų konservų, darau tikrai ne vieną dešimtį ir jau eilę metų. Rūgimas atsiranda nuo neišplautų ar neiškaitintų stiklainių, senų dangtelių, daržovių kokybės ir netgi nuotaikos 😉

  3. Nerizikuočiau, Reda, nežinia kaip laikytųsi žiemą… bet visad sakau – pasigaminkite vieną stiklainį ir stebėkite. Aš tik tokiu būdu atradau tobulas propocijas 😉

    1. Jau surizikavau. Laikysiu šaldytuve. Pažiūrėjau, kad medus irgi konservantas, tad…kas nerizikuoja, tas ….nevalgo skanių agurkų. Tocukraus tiek daug taip nesinori. Jau uogienių gana. Ačiū.

      1. Šaldytuve tikrai laikysis, medus irgi konservantas, tik ne toks stiprus 😉 Skanaus.

  4. Sveiki, suintrigavo receptas. Kažin, ar su visais užpilais palikti per naktį e per ilgai? Nusipirkau „gyvo” aitraus pipiro-kiek dėti vietoj miltelių?

    1. Ne per ilgai, Vilma. O su šviežiu pipiru nesu gaminusi, šaltai marinuojamiems produktams įpratau naudoti džiovintus pipiriukus 🙂

  5. Ačiū blogo autorei už įdomius receptus.
    O dėl prasto laikymosi marinuotų daržovių, iš patirties galiu pasakyti, kad labai svarbu ar šviežiai skinti agurkai, be to, per jauną mėnulį vakuotos daržovės visada prasčiau laikosi.
    Rekomenduojama pirktus agurkus nors 2 val palaikyti šaltame vandenyje.

Parašykite komentarą