Kai tik turguj ar prekybcentry užmatau mažų pievagrybių, visada prigriebiu kokį kilogramą ir su malonumu pasigaminu marinuotų. Marinuojasi pagal šį receptą ypatingai greitai, galima valgyti po kelių dienų ar laikyti rūsy iki 6 mėnesių.
Pirmiausiai
Pievagrybius
gerai išplaunu, kad neliktų jokių juoduliukų. Tuomet didesniam puode gausiai užpilu juos vandeniu ir kaičiu ugnį, nuo užvirimo lukteliu 5 minutes (galima ir mažiau, tik ne daugiau), kiaurasamčiu išgriebiu grybus ir pilu į švarius stiklainius. Naudoju 0,7l stiklainius, sekančios proporcijos nurodytos būtent tokiam litražui:
1aš su kaupu druskos
2aš su kaupu cukraus
2-3 lauro lapai
1-2 česnako skiltelė
4-8 juodi ar kiti mėgstami pipirų grūdeliai
50ml 9proc. acto
Viską dedu ant grybų, tuo metu vandenį, kuriame virė pievagrybiai, užkaitinu ant didelės ugnies, kad užvirtų, ir tokiu kunkuliuojančiu užpilu grybus, iškart užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais, verčiu aukštyn kojom ant virtuvinio rankšluosčio ir apkloju kuo šilčiau. Atvėsusius nešu rūsin.
Tiekiu kaip užkandį su žaliom alyvuogėm ir švelniu pašildytu aliejaus ir prieskoninių žolelių padažu, naudoju firminėms grybų ir obuolių salotoms, silkutei pagardinti ir pan.
Patarimas – naudokite tik mažyčius pievagrybius, didesni ar pjaustyti šiuo būdu marinuojant tampa neskaniais, nežinau kodėl 🙂