Būna, kad grybų tiesiog nėra, o būna, kad kai jau užeini pievą jų – tereikia dalgio 🙂 Mūsų makavykų istorija su dalgiu kartojasi kas 2-3 metus, šiemet vėl apturėjome malonumą jų prisipjauti. Dalį paruošiau kvapniems pietums, kitus sumarinavau į stiklainius. Taip pat ruošiu ir visus kitus grybus ar jų asorti.
Grybus
išvalau ir nuverdu 2 kartus: užpilu šaltu vandeniu, palaukiu, kol užvirs, nukošiu ir vėl šalto vandens į puodą, grybus į jį, užverda, nukošiu.
Daug kas nesutinka, kad grybus reikia virti keliuose vandenyse, bet mane taip išmokė bobutė, o medis nebejaunas, kad lenkt 🙂 Po antro nukošimo išsimatuoju turimą virtų grybų tūrį. Juos beriu į tuščią puodą, kaičiu silpną ugnį. 1l grybų beriu
1vš be kaupo druskos
1vš su kaupu cukraus
100ml 9proc. acto
Kai grybai užverda, vis pamaišydama kaitinu dar apie 5min. Į švarius litrinius stiklainius beriu po
1vš sauso prieskonių konservavimui mišinio
Ir pilu grybus, vis paspaudžiant, kad nesusidarytų oro tarpai, užsuku švariais dangteliais ir verčiu ant rankšluosčio. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį.
Naudoju salotoms, padažams, maišau su cibuliu ir grietine šaltam užkandžiui, karštam – pakepu sviesto-grietinės padaže, gardinu sriubas etc.
Patarimas – ruošiant salotas ar karštą patiekalą, druskos naudoti nebereikės. Na, nebent mėgstate sūriai 🙂
sveiki. turiu klausima, ar po antro nukosimo reikia ipilti kazkiek vandens? ar tik cukrus, druska ir actas?
Miela Alina, vandens tikrai nereikia, grybai jau būna prisisunkę verdamo vandens, užtenka koservantų – druskos, cukraus ir acto.
Acto, atrodo, tikrai nemažai reikia pilti. Sakykit, ar nebūna labai aštru ?
Aštru tikrai ne, actas labiau rūgšties atstovas. Ir nuostabus konservantas 🙂