Rauginti kopūstai – garantuotas rezultatas

DSC_0983

Rauginti kopūstai – neatsiejami rudens ir žiemos palydovai garnyrui, sriubai, pyragų ir pyragėlių įdarui. Deja, namie gamintų kopūstų rezultatas dažniau nuvildavo, nei džiugindavo, kol nesumaniau šio recepto.

Mintis kilo tiesiog begeriant gazuotą vandenį, o akiai užkliuvus už paruošto rauginimui kopūsto.  Pamaniau, kad angliarūgštė turi ypatingą savybę viską kilnoti, judinti, tad gal galėtų ir paspartinti rūgimo procesą.  Bandymas pavyko puikiai!

Kviečiu pabandyti, tik pasigaminę raugintų kopūstų namuose galėsite būti tikri, kad juose nebus pridėtinio cukraus.  Tik derėtų prisiminti, kad tai būdas greitai užraugti ir greitai mėgautis traškiais kopūstėliais, tačiau šis receptas skirtas greitam vartojimui, per žiemą net ir šaltame rūsyje neišsilaikys.

Morkas geriausia pjaustyti šiaudeliais, iš bėdos tiks ir pati stambiausia burokinė tarka.

Gamybai naudoju 3 l stiklainius. Juos gerai išplaunu ir imuosi daržovių, joms paruošti naudoju virtuvinio kombaino pjaustyklę. Vienam stiklainiui ruošiu

0,5 vidutinio dydžio kopūsto (apie 1 kg)

2 vidutines morkas (apie 300 g)

Šiaudeliais supjaustytas daržoves permaišau ir sluoksniuoju į stiklainį, kartais pagrūsdama šaukštu. Stiklainis neturi būti visiškai pilnas, palieku 2-3 cm laisvos vietos viršuje. Tuomet supilu

1 šaukštą rupios druskos

Ir užpilu

Gazuotu vandeniu

Vanduo turėtų būti be jokių priedų ir kambario temperatūros. Jis lėtai gersis į daržoves, todėl pirmą dieną stiklainį reikės vis papildyti gazuotu vandeniu.

Stiklainį dedu į gilesnį indą, mat rūgstant skysčiai veršis lauk. Susidariusį skystį po keletą gurkšnių per dieną geriame – puiki žarnyno valymo priemonė.

Po 3-4 parų kopūstai jau bus tinkami valgymui. Tuomet kopūstus perpilu į didesnį puodą ir įmaišau norimų priedų

Kmynų (arba krapų sėklų)

Spanguolių

 Permaišytą masę sudedu atgal į stiklainius, užpilu iki viršaus skysčiu, dengiu plastikiniais dangteliais ir nešu į vėsią patalpą.

Šis būdas patogus tuo, kad bet kada galima pasigaminti nedidelį kiekį šviežiai raugintų kopūstų.

0 atsakymų į “Rauginti kopūstai – garantuotas rezultatas”

  1. sveiki, idomu kokiu skysciu permaisius uzpilate kopustus? Kiek supratau skyscio nebus daug ir reikia jo is kazkur gauti 🙂

    1. 🙂 Mineralinis vanduo irgi būna gazuotas, o gazuotas vanduo – tai paprasčiausias stalo vanduo, prisotintas angliarūgšte. Be jokių druskų ar mineralų. Etiketėje taip ir rašo – gazuotas stalo vanduo.

  2. O kodėl reikia gazuoto vandens? Per 3 – 4 dienas kopūstai įrūgs ir savo sultyse, neskiesti.

    1. Miela Ieva, tam, kad kopūstai išleistų sultis, reikia juos grūsti. Ir 3-4 dienų įrūgimui neužtenka, gazuotas vanduo paspartina procesą.

Parašykite komentarą