Sultinys su koldūnais

DSC_0605

Ukrainoje ir Lenkijoje tai populiarus valgis, o mes visgi labiau linkę valgyti sriubą ir koldūnus atskirai. Būtinai pabandykite pasigaminti tokio derinio, nustebsite kaip paprasta ir gardu.

Nesiūlau gaminti sultinio iš kubelių ar naudoti pirktinių šaldytų koldūnų, naudoju naminius produktus. Tačiau esu girdėjusi, kad žmonės, nevengiantys konservantų, gamina ir taip. Pasirinkimo reikalas, t’sakant.

Koldūnus, beje, galima rinktis irgi bet kokius, tiks tiek su mėsos, tiek su paukštienos, grybų įdarais.

Vienintelis šios sriubos minusas yra tas, jog patiekalo nebeišeina pašildyti, tad tenka virti konkretų porcijų skaičių. Bandžiau, nepavykus apskaičiuoti, šildyti ir puode ant ugnies, ir orkaitėje, abiem atvejais nuvylė tai, kad koldūnai ištižo ir netgi prakiuro…

Todėl sultinio gali būti ir daugiau, bet koldūnų tik tiek, kiek tądien norisi.

4 porcijoms sultinio reikės:

1,5 l vandens

4-5 vištos sparnelių (ar tiek pat svorio kitų kaulėtų dalių – nugarėlių, šlaunelių, blauzdelių)

0,5 svogūno

1 šaukštelio druskos

0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių (nebūtinai)

žiupsnelio džiovintų krapų viršūnėlių ar lapų

koldūnų (naminių receptas čia)

Kaičiu puodą su vandeniu, svogūno nelupu, dedu su visais lukštais. Sparnelius sukarpau į tris dalis ir dedu į verdantį vandenį. Verdu apie 15 minučių, tuomet išgriebiu paukštieną ir svogūną, sultinį, jei reikia, perkošiu. Beriu prieskonius, pamaišau, iki minimalios sumažinu kaitrą ir neskubant po vieną sudedu koldūnus. Puodo nedengiu, stebiu procesą.

Kai koldūnai iškyla į viršų, verdu dar apie 5 minutes.

Tiekiu iškarto. Į gilias lėkštes dedu koldūnus ir užpilu sultiniu,

Gardinu šaukšteliu grietinės ir šviežiais kapotais krapais. Galima gardinti ir kapotais česnakais ar petražolių, kalendros lapeliais, pesto padažu.

Patarimas – virtus sparnelius galima tiesiog suvalgyti arba pakepti keptuvėje su kartu virusiu svogūnu, pievagrybiais ir liesa grietinėle.

Parašykite komentarą