Kūmutės baklažanų sriuba

DSC_0601

Šiuo metu pigūs baklažanai. Kartais suridenu jų juosteles su feta ir džiovintais pomidorais, iškepu vieną kitą baklažanų laivelį, užsuku stiklainį-kitą šaltai marinuotų rutuliukų… Bet šioje sriuboje atsiskleidžia labai stiprus baklažanų skonis, todėl su dideliu malonumu rudenį gaminu šį savo kūrybos pietų patiekalą. Sriuboje man labiausiai patinka nedidelis kiekis tarpusavyje puikiai derančių skonių, ir netiesa, kad nebūna sriubų be bulvių ir morkų 🙂 Padidinus mėsos kiekį, sriubos užteks pietums, kito patiekalo nebesinorės.

8 porcijoms perku

600 g jautienos kumpio

Kaičiu 5 l puodą su 4 l vandens, visą gabalą jautienos nardinu į vandenį ir palieku virti apie 25 min. Jei užvirus pasirodo putos – nugriebiu kiaurasamčiu. Pasiruošiu daržoves:

2 nedidelius baklažanus (apie 500 g) – supjaustau mažais kubeliais

2 vidutinius svogūnus – smulkiai sukapoju

700 ml pomidorų savo sultyse – sutrinu blenderiu (aš naudoju pomidorų ruošinį)

1 vidutinį pastarnoką – supjaustau plonais šiaudeliais

Kaičiu keptuvę, dedu nedidelį gabaliuką

sviesto

ir jame apkepu svogūną su pastarnoku, maždaug apie 7 min., intensyviai maišant. Kumpiui išvirus, traukiu jį į lėkštę ir palieku atvėsti. Jei puode likęs sultinys atrodo drumstas, perkošiu jį. Sultinį vėl užkaitinu iki virimo, sudedu apkeptas daržoves, tuomet imuosi jautienos – supjaustau ją nedideliais gabaliukais ir juos sudedu puodan. Ten pat supilu trintus pomidorus ir baklažanus, sriubą pagardinu

2 aš druskos

20-30 g džiovintų baravykų

1 aš džiovinto baziliko

1 aš ciberžolės

žiupsneliu maltų kajeno pipirų

Puodo turiniui užvirus, lukteliu 5minutes, tuomet į ją įspaudžiu

1 citrinos sultis

Dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir sriubą palieku subręsti. Po 15 minučių pilstau į lėkštes, į kiekvieną įdedu po žiupsnį moliūgų ir saulėgrąžų sėklų. Grietinė su šia sriuba nedera, tinka skrebučiai arba juoda duona. 

????????????????????????????????????

2 atsakymai į “Kūmutės baklažanų sriuba”

    1. Taip, miela Stase, klaidos nėra, išvirs. Nes tai tik 600g kumpio, ne „cielas” kumpis 🙂 Po to pjaustyti gabaliukai apvirs kiekvienas sau.

Parašykite komentarą