Crazy cake – kakavinis pyragas

DSC_1146

Super-duper lengvai pagaminamas pyragas, kuris gali būti laisvai transformuojamas į prabangų porėtą ir drėgną tortą, skoniu primenantį Juodo miško ir Kalėdinio meduolio miksą. Net menką patirtį virtuvėje turintys konditeriai lengvai pagamins šį skanėstą, nustebinkite artimuosius ir save 🙂

Pamaniau, kad reiktų išversti pyrago pavadinimą, tačiau nė vienas vertimo variantas man nepasirodė įtikinantis. Paruošimas nėra beprotiškas (nebent beprotiškai lengvas), apdujęs (nebent gaminsite dujinėje orkaitėje) ar tuo labiau išprotėjęs 🙂

Jei rimtai, tai šis pyragas garsus tuo, kad jame nėra kiaušinių ir gyvulinių riebalų, todėl tinkamas besimaitinantiems kitaip. O darom taip.

3 st. miltų (kvietinių ar speltos)

1,5 st. rudojo cukraus

0,5 st. kakavos miltelių

2 šaukštelius sodos

2 šaukštelius vanilinio cukraus

sumaišau tiesiog kepimo formoje, tuomet įjungiu orkaitę, nustatau 180º, o į sausų produktų mišinį supilu:

2 šaukštus obuolių acto

1 st. aliejaus (saulėgrąžų, žemės riešutų ar alyvuogių)

2-3 lašus romo esencijos (galima keisti vanilės esencija)

2 st. šilto vandens

Viską kruopščiai maišau, kol produktai susijungia į tirštą tešlą be gumuliukų. Kepimo formą įkeliu ant grotelių orkaitėje ir palieku kepti apie 40-50 min. Pyrago baigtumas tikrinamas mediniu pagaliuku, jį įbedus į pyragą ir ištraukus, pagaliukas turi būti sausas.

Pyragą galima valgyti tiesiog tokį, kiek pabarstytą cukraus pudra. O jei norisi labiau ypatingo deserto – iškepusį ir atvėsusį pyragą pjaustau į dvi ar tris lygias dalis ir pertepu sekančiais variantais:

  1. Saldusis-gardusis. Pusė indelio rududu (ar gerą valandą virto sutirštinto pieno skardinėje), 180 g maskarponės sūrio, 180 g filadelfijos sūrio (be priedų), viskas išplakama mikseriu iki vientisos konsistencijos.
  2. Gaivusis. 250 ml rūgščios uogienės, 200 ml išplaktos riebios grietinėlės. Tiesiog sumaišoma šaukštu.
  3. Lengvasis. 1 st. pieno, 1 st. vandens ir 4 šaukštas rudojo cukraus užverdama, intensyviai plakant šluotele suberiami 2 šaukštai kakavos miltelių ir 2 šaukštai krakmolo. Maišoma, kol masė tampa „kreminė”.
  4. 50/50. Viena dalis pertepama gaiviuoju kremu, kita dalis lengvuoju.

Tortą galima aplieti lydytu šokoladu, pabarstyti kokoso drožlėmis. DSC_1157

 

 

2 atsakymai į “Crazy cake – kakavinis pyragas”

Parašykite komentarą