Dilgėlių sriuba

DSC_0500

Kai kam tai dar egzotiškai skambantis sriubos pavadinimas, nors tai tik naujai atrasta sena. Dilgėles, žinoma, reikia rinkti tik jaunutes, kol jos dar nekandžioja. Ir šią sriubą verdu tik tuomet, kai jau atsivalgome šviežių dilgėlių lapelių. Po jų atkeliauja rūgštynių sezonas, labai panašiai verdu ir jų sriubą. Dilgėlė neturi intensyvaus skonio, tik savitą kvapą, todėl sriubai reikia kelių ryškesnių skonių. Juos galima gauti rūgšties pagalba, tam labai tinka citrinos sultys ar obuolių actas.

8-10 porcijų reikės:

1 kg jautienos krūtinės su kaulu (galima keisti ir paukštiena)

1-2 vidutinių morkų

1 stiklinės baltųjų ryžių

3-4 saujų šviežių dilgėlių lapelių

50 g sviesto

6 kiaušinių

1 citrinos sulčių arba 4 šaukštų obuolių acto

Druskos, maltų baltųjų pipirų ir džiovintų krapų (galima naudoti šviežius ar šaldytus)

Miške prisiskinu šviežių dilgėlių, jos turėtų būti ne didesnės nei 6 cm. Jas suberiu į koštuvą ir perplaunu šaltu vandeniu ir žirklėmis sukarpau į mažesnius gabaliukus.

Į 5 l puodą pilu 4 l vandens ir dedu mėsą, kaičiu ugnį ir palieku virti apie 40 min. Verdant mėsai, pasiruošiu likusius produktus. Keptuvėje išlydau sviestą ir jame apkepinu dilgėles, palieku atvėsti. Į nedidelį puodą sudedu kiaušinius ir verdu juos apie 7-8 min. nuo užvirimo, tuomet juos užpilu šaltu vandeniu. Morkas sutarkuoju šiaudeliais.

Po 40 min. virimo, mėsą traukiu į lėkštę, į sultinį suberiu ryžius, ugnį sumažinu iki minimaliausios. Jiems verdant, mėsą suplėšau plonomis juostelėmis ir grąžinu į puodą. Sudedu morkas, dilgėles, druską, krapus ir pipirus. Nulupu virtus kiaušinius ir stambia tarka įtarkuoju juos į sriubą, supilu citrinos sultis ar actą, viską gerai permaišau, dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir palieku sriubą bręsti 10-15 min.

Tiekiu su skrudinta duona.

 

 

 

Parašykite komentarą