Kalakutienos kepeninė su kriaušėmis ir sezamais

DSC_0283

Kepenines ruošiu keliais būdais – gaminu virtą arba keptą. Šiai kepeninei kalakutų kepenėles visą savo sąmoningą gyvenimą viriau prieskoniuotame vandenyje, kol vieną dieną toptelėjo mintis, kad turbūt dar skaniau, jei kepenėles pakepinti. O kartu su jomis ir visus likusius ingredientus. Taip sukurpiau mums labai patinkantį skonį. Tai labai švelni kepeninė, todėl, jei mėgstate „stipresnius” skonius, patarčiau berti aštrių prieskonių.

Kaip tik savaitgalį kalbėjome apie tai, kur laikyti didesnį pagamintą kepeninės kiekį – aš sudedu į indelius ir nešu į šaldymo kamerą, o 10-12h prieš planuojamą valgymą ištraukiu ir palieku kambario temperatūroje. Tačiau visada esu labiau „už” šviežiai pagamintą kepeninę.

Kad smarkiai nepadauginti, gaminu iš

700-800g kalakutų kepenėlių

2 vidutinių svogūnų

4-6 kriaušių (labiausiai tinka Conference)

100g sviesto

4vš sezamo sėklų (galima baltų ir juodų mišinio)

100ml balto sauso vyno

Aliejaus kepimui, 1aš druskos ir žiupsnio džiovintų čiobrelių

Svogūnus supjaustau kubeliais, kriaušes nulupu, pjaunu į 4 dalis ir išpjaunu sėklalizdžius. Įkaitinu keptuvę, šliūkšteliu aliejaus ir sudedu išplautas ir nusausintas kepenėles, jas apkepu po 1-2min. iš abiejų pusių, ant kepenėlių suberiu svogūnus ir ant jų – kriaušes ir galiausiai supilu vyną. Maišyti nereikia. Dengiu keptuvę ir sumažinu ugnį iki minimaliausios. 15min. lai troškinasi. Po 15min. sudedu gabaliukais pjaustytą sviestą, čiobrelius ir druską ir vėl uždengiu keptuvę. Po 10min. išjungiu ugnį ir palieku bent 20min. subręsti ir atvėsti. Tuo metu išsitraukiu blenderį ir pasiruošiu gilesnį indą malimui. Į jį sukrečiu keptuvės turinį ir blenderiu sumalu iki vientisos masės (galima malti ir virtuvinio kombaino peiliais). Tuomet suberiu sezamo sėklas ir įmaišau jas. Kepeninę sudedu į indelius ir nešu į šaldytuvą.

Tepame ant duonos, skrebučio ar trapučio. Labai tinka su žalumyno lapu, šviežiu pomidoru ar marinuotu agurku.

Parašykite komentarą