Marinuoti agurkai ‘viens-du’

Agurkai2-1.jpgKą tik iš rūsio parnešiau paskutinį šiuo receptu pernai marinuotų agurkų stiklainį ir dabar jau receptą drąsiai galiu vadinti išbandytu. Apie taip gaminamus konservus man pernai parašė Violeta. Tuomet pagalvojau – be sterilizacijos ir aš gaminu, bet kad taip…  net be marinato? Viens – du ir pagaminau 12 stiklainių, o žiemą mintimis siunčiau linkėjimus Violetai.

Na, viskas tiesiog super – gamyba, vaizdas, traškumas, skonis. Svarbiausia nenusižengti proporcijoms, o susimaišyti išties sudėtinga, nes viskas skaičiuojasi po 2. Šaukštai be kaupo 😉

Proporcija 1 litro stiklainiui.

Stiklainius išplaunu, iškaitinu ir į kiekvieną dedu:

2 šaukštus cukraus (60 g)

2 šaukštelius druskos (30 g)

2 šaukštelius prieskonių marinavimui mišinio

2 šaukštus 9% acto (30 ml)

Sudedu agurkus, jei jie nedideli – tiesiog nupjaunu galiukus, didesnius pjaustau juostomis arba riekelėmis, pjaustytų, žinoma, telpa daugiau.

Verdančiu vandeniu nuplikau užsukamus dangtelius ir užkaičiu didelį puodą su vandeniu. Kai tik vanduo užverda, juo sklidinai užpilu agurkus, užsuku dangtelius, stiklainius papurtau, kad pasiskirstytų prieskoniai ir verčiu aukštyn kojom ant pledo. Stiklainius kuo skubiau apkūtoju sena pūkine striuke ir palieku 12 h. Ir nešu rūsin.

Viens – du, iš tiesų. Ir kas patinka labiausiai – jokio likusio marinato puode!

40 atsakymų į “Marinuoti agurkai ‘viens-du’”

  1. geras receptukas,bet as tai pries dedant y stiklainius agurkus nusutinu,paskui visa kita + verdantis vanduo,reiks ir taip ismegint 🙂

  2. AČIŪ,LABAI UŽ RECEPTUS.PAGARBOAI

    2016 m. rugpjūčio 1 d. 14:28, „Kūmutės Virtuvė” rašė:

    > Kūmucia posted: ” Ką tik iš rūsio parnešiau paskutinį šiuo receptu > marinuotų agurkų stiklainį ir dabar jau receptą drąsiai galiu vadinti > išbandytu ir aprašyti, kad ir jūs galėtumėte pasigaminti šių ypatingai > lengvai gaminamų agurkų. Apie taip gaminamus konservus man perna” >

    1. Miela Rima, kelios skaitytojos rašė, kad deda lauro lapų, pipirų grūdelių, česnako, krapų žiedynų. Su šviežiais prieskoniais bandysiu tik šiemet, todėl negaliu garantuoti, kad gerai gausis, bet turbūt galima pasitikėti ir kitų šeimininkių patirtim 🙂

    1. Miela Jolanta, visų pirma keista – receptą publikavau tik užvakar, kaip čia taip greit pagaminot ir jau išlakstė? 🙂 Jei be juokų, tai dangteliai laksto ne dėl receptūros, dažniausia tai nutinka dėl likusių nešvarumų stiklainyje, senų dangtelių naudojimo ir pan.

    1. Miela Jūrate, tikrai laikosi, nes jie nuplikomi karštu marinatu. Recepto esmė – karščio išlaikymas kuo ilgesnį laiką, todėl svarbu gerai apkūtoti ir ilgai po patalais laikyti.

    2. Aš padariau prieš 2 sav,išplikinau,iškaitinau ir t.t.Šiandien jau pabąlę-dagteliai pakelti.Tikrai pirma reikia nuplikyti,o po to daryti.

      1. Miela Audra, jei esate įpratę plikyti, o po to daryti – niekas juk neverčia keisti įpročių. Aš niekada to nedarau ir niekas nebąla. Gal naudojate senus dangtelius? Gal agurkų rūšis netinkama?

  3. Mielos kumutes, susidomejau ir as marinuoti agurkelius taip tik misiniui negausiu zydinciu krapu ar galiu naudoti sviezius. PagarbiaI Aldona.

    1. Miela Aldona, kelios skaitytojos rašė, kad daro ir su šviežiais, bet aš nesu bandžiusi, todėl negaliu ir atsakyti Jums…

    1. Miela Kristina, prekybos centruose yra, dažniausiai šalia visų kitų prieskonių, dideli pokai. Konservavimo sezono metu, mačiau, padeda ir prie stiklainių/dangtelių. Klauskite pardavėjų, tikrai parodys.

  4. Viskas taip pat, tik cukraus 1 v. s. Stiklainiai gali buti ir didesni ir mazesni, svarbu proporcingai apskaiciuoti. Ir striukes, pledo dydi pataikyti. Senas mano tetos receptas. Jei desit sviezio cesnako ar jo laisku, gali nusauti – buvo pasitaike. Del krapu – nebuvo. Sekmes ir dekui Kumutei😉

    1. Miela Egle, viskas kas nauja, tėra pamiršta sena 🙂 Šviežią česnaką dedu, laikosi puikiai. Ir su morkų lapais gerai, ir su petražolėmis, kalendromis, krapais…

    1. O po kiek laiko mazdaug galima atsidaryti stiklainiuka paragavimui? Taip norisi paskanauti. Pirma karta gyvenime marinavau agurkus 😊

      1. Miela Kristina, reikia kantrybės 🙂 Bent mėnesį palaukite, o dar geriau du. Jei labai norisi iškarto valgyti, pasigaminkite plonai pjaustytų agurkų, tokius ir po kelių savaičių jau galima skanauti.

  5. Labai noriu isbandyt.bet neturiu litriniu stiklainiu.visi 0.75. Gal zinot kokios butu proporcijos?

    1. Och, Gitana, paklausėte žmogaus, kuris net su kalkuliatorium tris kartus kitokią sumą gauna 🙂 Paprašykite ko nors, kas matematikoje stiprus, kad paskaičiuotų 🙂

    2. Tai visko bus po pusantro sauksto (saukstelio) 🙂 As irgi dariau i skirtingus stiklainius – 0.5 0.75 ir 1 litro

  6. Mano agurkeliai kazkodel apsiblause, jauciu, nusaudys. Nepavyko man sis receptas. Daugiau nebandysiu 🙁

    1. Dėl nepavykusių konservų mažiausiai kaltas receptas 🙂 Iš patirties žinau, kad nesėkmę lemia nešvari tara, seni dangteliai, neteisinga druska, neteisinga agurkų rūšis ir dar daug kitų veiksnių.

      1. Sveiki, gal tada galite pasakyti, kokią naudojate druską ir kokia agurkų rūšis?

      2. Miela Ingrida, druska – rupi, nejoduoda. Agurkai – kauburėti, storžieviai 🙂

  7. Na man karts nuo karto irgi agurkai nušaudo, nors konservuoju kasmet jau 30 metų ir atrodo žinau viską. Todėl visada nors 10 min. pasterilizuoju, dėl visa ko, nes gaila įdėto darbo. Dar mėgstu į tarpus prikaišioti jaunų morkyčių, jos labai skanios marinuotos su agurkais ir visada įdedu po gelsvės lapelį – gerą skonį marinatui priduoda, kaip ir garstyčių grūdeliai.
    Kasmet stengiuisi pasidaryti kažko naujo, tai pabandysiu šitą receptą, tik pasterilizuosiu – nereiks i patalus sukti 🙂

Parašykite komentarą