Šakšuka arba pomidorinė kiaušinienė

Shakshuka

Pomidorai noksta šiltnamyje, dėžutėse namie. Norisi atsivalgyti to tikro skonio iki soties, todėl mūsų virtuvėje šiuo metu karaliauja senjorai pomidorai. Rytui, ypač tokiam tingiam ir lietingam, paruošiau šakšuką – labai populiarų Izraelyje patiekalą. Ragavau jo, besilankydama ten prieš daugelį metų, bet tuomet kažkodėl jis man atminty neužsifiksavo. O prieš kelis metus kartotoje kelionėje įsimylėjau šį skonį. Daugelyje šaltinių rašo, kad patiekalui naudojami pomidorų savo sultyse konservai, bet šį variantą palieku šaltajam sezonui, o dabar švieži. Tikri. Raudoni ir geltoni. Ir maža paslaptis – termiškai apdorotuose pomidoruose yra daugiau likopeno nei šviežiuose, sako sveiko mitybos specialistai. O likopenas prailgina jaunystę! 😉

Vienai porcijai skaičiuoju

2 kiaušinius

2 pomidorus (apie 300g)

0,5 vidutinio svogūno

0,5 saldžiosios paprikos

po žiupsnį kalendros lapelių, maltų pipirų mišinio ir jūros druskos

aliejaus kepimui

Pomidorus įpjaunu kryžiuku ir užpilu verdančiu vandeniu, nulupu odeles ir supjaustau kubeliais. Taip pat supjaustau ir papriką, o svogūnus plonais griežinėliais.

Jungiu orkaitę, nustatau 200C ir kepimo režimą iš abiejų pusių. Taip pat pasiruošiu ugniai atsparų indą, geriau gilesnį, su aukštesniais bortais.

Kaičiu keptuvę, pilu aliejaus, sudedu svogūnus. Maišant kepu, kol pagelsta, tuomet sudedu pomidorus, paprikas, pipirus, kalendrą ir druską. Kepu, kol pomidorai ištyžta ir suminkštėja paprika. Tuomet daržoves sudedu į kepimo indą, šaukštu padarau vietos kiaušiniams. Juos įleidžiu į duobutes ir indą dedu į orkaitės vidurį. Jei orkaitė pakankamai įkaitusi, užteks 5-7min. kepimo. Trynys neturi perkepti.

Tiekiu su skrudinta, sviestu patepta duona.

Aštresnio skonio mėgėjams galima užmalti juodųjų pipirų.

 

Parašykite komentarą