Ruginė jogurtinė duona

dsc_3932

Ir dar kartą su šilčiausiais linkėjimais Šlyninkų malūnui ir smagiąjam jo malūnininkui.  Pagaliau pavyko prisijaukinti jo ruginius miltus, pradėjau nuo burokų rauginimo, raugo duonai, o tuomet jau kibau į juodąją duonelę. Mūsų namuose duona valgoma ne itin dažnai, bet ši tiesiog tirpsta. Gal dėl to, kad skonis nostalgiškas, primenantis vasaras pas draugių močiutes kaime ir tokią duoną su niekaip nesukramtomu lašinuku ir šviežiai raugtu agurku. Man pakvipo vasara… 

Ši duona gaminama greitai, jai nereikia raugo ar mielių, kildinimui naudoju jogurtu gesintą sodą.

Vienam kepaliukui pasiruošiu:

400g graikiško jogurto

1aš sodos (su kaupu)

400g ruginių miltų

1aš rupios druskos

2vš sėlenėlių

2vš avižinių dribsnių

1aš kmynų

Kartais dar dedu kelis šaukštus linų sėmenų ar saulėgrąžų rupinių, bet tai parduotuvėse nepasirodantis gaminys, paieškokite artimiausioje aliejaus spaudykloje. Arba parašykite man 🙂

Jogurtą iškrečiu į gilų dubenį, įdedu sodą ir išmaišau. Palieku bent penkioms minutėms sodai užgesti nuo jogurto rūgšties. Nekantrumas gresia sodos prieskoniu duonoje. Ir neišsigaskite, jogurto masė padidės.

Sudedu sėlenėles ir dribsnius, išmaišau ir vėl palieku brinkti, šįkart 15 minučių. Galop suberiu druską, kmynus (ir rupinius) ir viską kruopščiai maišau. Tuomet palaipsniui beriu miltus ir maišau, kol visi produktai tampa vientisa poskyste tešla. Buvo nemažai komentarų dėl miltų kiekio, panašu, kad mano didelį kiekį miltų sugeria naudojamas pakankamai skystas probiotinis jogurtas, jei naudosite pirktą prekybos centre, būtinai laipsniškai maišykite miltus į tešlą, kad nebūtų per kieta.

Paruoštą masę pilu į silikoninę kekso (dar kitaip vadinamą „zuikio”) formą, ją dedu ant grotelių vidury orkaitės, jungiu 150C ir jungiu laikmatį 2h. Po dvejų valandų kaitrą padidinu iki 200C ir kepu dar apie 15min. Orkaitės durelių kepimo metu neatidarinėju, visą procesą stebiu per stiklą.

Karštą duoną išimu iš silikoninės formos ir palieku atvėsti ir pailsėti ant medinės lentelės 2-3h. Mums ši duona skaniausia kitą dieną. Ypač su keptu šviežiu kiaušiniu, daržovių salotomis, namine sriuba ir pan.

dsc_3944

0 atsakymų į “Ruginė jogurtinė duona”

  1. O su kokiu graikišku jogurtu darote, kokios firmos? Nes man labai tiršta masė gavosi, ne poskystė

  2. Issigandau, kad mase ne poskyste ir idejau dar jogurto, tai bekepant sukrito. Noriu pabandyti dar karta. O su kokio riebumo graikisku jogurtu darote?

    1. Miela Loreta, nebeturiu indelio, kad pažiūrėti kiek procentų riebumo turi graikiškas, kitą kartą nupirkusi brūkštelsiu, nors kiek pamenu, tai jie yra riebesni už tradicinius ar saldintus. Nekalbu apie liesus 🙂

  3. Iškepiau. Padėjau ant grotelių, kad atvėstų. Vaizdelis nekoks. 🙂 Nesuprasi, ar mano šiek tiek didesnė ta „zuikio” kepimo forma, ar visai neiškilo. Kiek tešlos įdėjau, ties ta riba ir gavau. Paviršius kietas lyg plytos. Na, pagaliau atvėso ir galiu atpjauti paragauti. Jau galvojau, kad bus suklekusi, bet ta-daamm! 🙂 Viduj gražiai iškepus. Laužiu gabaliuką. Jaučiu sodą, nors tiksliai laikiausi visų nurodymų išlaukimui. Reiškia, jogurtas neužgesino. Skonis visumoj neblogas. Šiek tiek primena ruginį 🙂 pyragą, net pamaniau, jog ryte su kava bus skanu. Kepsiu dar kartą, tik gesinsiu sodą įprastu būdu ir dėsiu mažiau druskos.

    1. Miela Audrone, aprašau tik savo patirtį virtuvėje, man ši duona gaunasi tobula. Bandykite derinti pagal savo skonį tiek sodos, tiek druskos kiekį, žinoma. O LaMaiste komentarų neskaitau, einu pažiūrėsiu ta proga 🙂

  4. Ar tikrai 400gr jogurto ir400 gr miltu??Man niekada nesigauna skysta tesla,turiy deti ar maziau miltu ar daugiau jogurto,siaip duona gaunasi skani,idomi😊

    1. Miela Vidai, tikrai 🙂 Tik puikiai žinome, kad miltai miltams nelygu, būna rupesni, tuomet reikia mažiau. Galima skaičiuoti dar paprasčiau – jogurto indelis ir du tokie patys indeliai miltų. Duonelė tikrai įdomi, skalsi 🙂 Skanaus.

    1. Miela Laima, darosi panašu, kad viskas priklauso nuo jogurto skystumo, mano naudojamas yra labai skystas, probiotinis.

Parašykite komentarą