Žolelių ir daržovių šaldymo ypatumai

Spinatai

Jei žiemą norisi įkvėpti vasariškų aromatų, prieskonines žoleles ir kai kurias daržoves geriausia šaldyti. Žinoma, tam reikia turėti didesnį šaldiklį, mūsų namuose dėl to atsirado netgi atskiras buitinis prietaisas, kurio stalčiuose nuo ankstyvo pavasario popieriniuose maišeliuose gulasi paruošti gardumynai. Kodėl nuo ankstyvo pavasario? Nes neturint daržų, tik šiltnamius, reikia taupyti vietą ir šiltojo sezono laiką, todėl jau kovo mėnesį sodinu svogūnus laiškams, sėju galybę kalendrų ir krapų, kad jie spėtų užaugti iki agurkų ir pomidorų daigų atkeliavimo į žemę. Vienas iš didžiausių privalumų tas, kad šaltibarščius galima paruošti ypatingai greitai, o įdėjus šaldytas daržoves, šaltsriubės tampa tikrai šaltomis 🙂

Anksčiau šaldydavau plastikiniuose maišeliuose, tačiau pernai atradau man mielesnį pakavimo būdą – popierinius maišelius. Ant jų lengva užrašyti kas juose yra, jie sugeria net minimalią drėgmę lapuose, todėl šaldant niekas nesulimpa ir nesušoka į ledo luitus. Puiku.

Kiekviena daržovė ar lapinis prieskonis mėgsta tam tikrą paruošimą.

Svogūnų laiškai:

Su visomis galvomis išraunu svogūnus, plaunu tik požeminę dalį, po tekančiu vandeniu nulupu svogūno galvos rudąją dalį, kad liktų tik baltoji. Laiškus supjaustau nedideliais gabaliukais ir suberiu į maišelį.

Krapai:

Jaunus krapus nukerpu prie pat žemės žirklėmis, nes raunant lapeliai apsitaško žemėmis ar dulkėmis. Krapų neplaunu, smulkiai sukapoju ir taipogi dedu į maišelius.

Morkų (!), kalendros, salierų, gelsvės lapeliai:

Mano favoritai. Ruošiu lygiai taip pat, kaip ir krapus, tik pjaustant lapus nuskinu nuo  storesnių kotų dalelių.

Špinatai:

Ypatingas atradimas tas, kad surinktus ir nuplautus lapus blanširuoju 1-2 minutes verdančiame vandenyje, tuomet atvėsinu, nusausinu ir sugniaužau į teniso dydžio kamuoliukus. Juos pirmiausiai paskleidžiu šaldiklio stalčiuje ir jau sušalusius dedu į maišelius. Taip ruošti špinatai išlaiko ypatingą žalią spalvą, kurios žiemą norisi sriuboje ar žaliame biskvite, kepant ypatingą tortą (receptas čia).

Rabarbarų šaldymas aprašytas čia.

Morkos:

Rudeninis ruošinys. Šaldau morkas ne dėl to, kad jų sunku užsiauginti, tačiau labai nemėgstu rankomis tarkuoti daržovių, todėl įdarbinu virtuvinį kombainą, sutarkuoju iškarto didelį kiekį ir užšaldau nedideliuose maišeliuose po porą saujų. Sriuboms, troškiniams, daržovių pyragams…

Uogos:

Vasaros gėrybes šaldau pirmiausiai paskleisdama uogas šaldiklio stalčiuje vienu sluoksniu. Joms sušalus, suberiu į nedidelius indelius, popieriniai maišeliai uogoms visgi netinka.

0 atsakymų į “Žolelių ir daržovių šaldymo ypatumai”

  1. Gal galit pasidalinti nuotrauka kokius tuos popirinius maiselius naudojat ir kur ju isigyti?Ačiu.

    1. Miela Rima, įdėjau nuotrauką 🙂 Maišeliai būna rudi ir balti, rudi plonesni. O jais prekiauja visos pakuočių parduotuvės, Vilniuje Ludona, Rokseta ir masė kitų 🙂

  2. Mano tetulė kažkada patarė šaldyti tarkuotus agurkus. Neva labai patogu kokiai šaltsriubei ar blynų padažui iš varškės, česnakų ir agurkų…

    1. Tikrai ne neva 🙂 Patogu, bet mano gomuriui netinka ta šaldyta košė, gal tik dėl to, kad mėgstu ne tik skonį, bet ir vaizdą lėkštėj 😉

  3. Aš mėgstu susišaldyti arbatai jazminų žiedų (jų neplaunu), taip pat kiaulpienių žiedų, dilgėlių (pastarieji tinka ir žaliesiems kokteiliams). Aišku, kaip be krapų ir petražolių 🙂

    1. Liuks mintis. Jei rasiu vietos šaldiklyje, šiemet kaip tik planuoju šaldyti cukruotus jazminų ir alyvų žiedus (tortų puošybai).

      1. Sveiki. O kaip žadate cukruoti žiedus? Ir ar atitirpę nesuglebs?

      2. Miela Audrone, šiemet bandysiu pirmą kartą. Bet daug domėjausi, būtent sirupe mirkyti ir užšaldyti žiedai, rašoma, nesuglemba.

Parašykite komentarą