Sūriai aliejuje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prieš darydama tvarką kurioje nors namų kertėje, visada prisimenu garsiąją frazę apie atvažiuojantį revizorių 🙂 Esu akyla revizorė, dėl suprantamų priežasčių šaldytuve labiausiai. Mėgstu suktis virtuvėje ir gaminti šviežią maistą, tačiau dėl šviežumo ar galiojimo laiko keliantį įtarimą maistą šaldytuve be skrupulų atiduotu komposto globon. Ir kėkštai tuomet iš šuns maisto nevagia, ir po metų-kitų turiu puikaus juodžemio gėlėms vazonuose, puikus tas gamtos mainų ratas.

Spaudžiu gardžius sūrius, kai tik gaunu didesnį kiekį kaimiško pieno, imuosi gamybos. Recepto nesu aprašiusi, gaminu su fermentu, kurio pavadinimas kelia nemalonias emocijas (jei nebijote, paskaitykite lietuvių kalbos specialistų šedevrą čia). Tačiau šiandien norėčiau pasidalinti idėja kaip šaldytuve liūdinčio sūrio, kad ir pirktinio, gyvenimą pailginti, o ir pasilepinti naujais, kiekvieną kartą kitokiais, skoniais.

Taigi, jei revizijos metus randu liūdno sūrio. Arba randu nusipirkti nebrangaus ožkos pieno sūrio ar pasigaminu didesnį kiekį naminio, sūrį supjaustau nedideliais kvadratėliais. 

Pasiruošiu stiklainius – išplaunu, iškaitinu kartu su dangteliais.

Greitesniam vartojimui ir sezono metu naudoju šviežias žoles: bazilikus, raudonėlius, krapus ar agurklės lapus. Šaltuoju sezonu naudoju tuos pačius, tik jau džiovintus prieskonius. Ir būtinai gardinu bent žiupsneliu aitriosios paprikos. Po gerą žiupsnį žolių dedu į stiklainį, talpiai sudedu sūrio gabaliukus, vėl žiupsnį prieskonių ir užpilu aliejumi. Kokį aliejų naudoti geriausia? – ogi tą, ant kurio vėliau galėsite kepti kiaušinį ar ką nors skanaus, bet neilgai kepamo, nes sūrio gabalėliai, atsirandantys prieskoniuotame aliejuje greitai svyla. O dar gardžiau – užsipilti ant šviežių daržovių salotų, netgi kartu su sūrio gabaliukais, kuom ne graikiškos salotos? 🙂

Stiklainius su šiuo gardėsiu reikia laikyti šaldytuve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą