Kalakutienos kepeninė iš 3 ingredientų

kepenu

Nors ryt tik gegužės pirmoji, bet orų prognozės primena liepą :/ Man, deja, karštis yra priešas, nuo jo prisilietimo alpstu, šiluma man laužo kaulus ir visada labai sunku paaiškinti mėgstantiems didesnę nei +25° temperatūrą, kad tai ne kaprizas, o fiziologija. Užtat žiemą kvėpuoju pilnais plaučiais ir kaifuoju nuo vėjo ir pūgos. Ir puiku, kad esame skirtingi, saviti, tai žmonėse vertinu labiausiai. O ir maistas ne išimtis, kam gaminti taip, kaip visi, jei galima ir kitaip? 🙂

Sviestą kepeninėje jau senokai pakeičiau kokosų aliejumi ir šį variantą vadinu vasariniu, nes net esant karštesniam orui, kokosų aliejus nė kiek negenda, tuo pačiu ir kepeninė, todėl tai žymiai saugesnis variantas iškylaujant ar tiesiog gamtinėjant su krepšeliu maisto. Ir dar žymiai saugesnis dėl brendžio, kuris, žinia, turi alkoholio savyje, todėl veikia dar ir kaip dezinfekatorius. 

Skonis neprimena jokios ragautos kepeninės, todėl drąsiai vadinu ją savo firmine. Ragavusieji labai džiūgavo dėl skonio ir tekstūros, tik beveik pusei jų pritrūko druskos, kurios čia nededu visai. Bet žinant, kad pasūdyti niekada nevėlu, paimu į krepšį ir druskinę, kad pritrūkusiajam jos būtų kuo pagardinti puikią užkandėlę.

Proporcijos būtų tokios:

1 kg kalakuto kepenėlių

250 ml kokosų aliejaus

100 ml brendžio

Kepenis perplaunu po tekančiu vandeniu,  keptuvėje įkaitinu šlakelį aliejaus ir greitai sudedu kepenis ir uždengiu dangtį. Greitai, nes kepenys nuo sąlyčio su riebalais keptuvėje smarkiai pokši ir gali aptaškyti karštais purslais. Po 5-6 minučių kepenis apverčiu ir dar panašiai tiek laiko pakepinu. Skanu, kad truputį paskrudę. Išjungiu kaitrą, keptuvę palieku uždengtą iki pilno atvėsimo. Kokosų aliejaus indelį be dangtelio dedu į orkaitę pašildau +30° apie 10 minučių, kol aliejus taps skystas. Kepenėles sudedu į smulkintuvo indą, sumalu iki tyrės konsistencijos. Supilu brendį ir vėl truputį pamalu, viską pakartoju su kokosų aliejumi. Gautą tyrę sudedu į indą, kurį bent kelioms valandoms dedu į šaldytuvą.

Ši kepeninė puikiai tinka su rugine duona ir įvairiausiais priedais – spanguolėmis, bruknėmis, pomidorais ar agurkais, marinuotomis daržovėmis, prieskoninėmis žolėmis, kiaulpinių lapais etc.

Ir jei kam reikia – keliais druskos kristalais.

 

2 atsakymai į “Kalakutienos kepeninė iš 3 ingredientų”

Parašykite komentarą