Sluoksniuotos tešlos, jogurto drebučių ir šilauogių pyragas

šilpy

Gali pasirodyti, kad esu samdyta rašyti apie šaldytos tešlos stebuklus ir skonius, tačiau tai tėra mano favoritas, gelbstintis netikėtai užgriūnančių svečių dienomis, kai ruošiamės į ilgėlesnę kelionę, kai kas padovanoja maišą baklažanų…

Tačiau mintis apie iškeptą pyrago pagrindą ir jame sustingdytus naminio jogurto drebučius atėjo pirmą kartą. Šilauogių sezono metu, todėl su jomis, maloniai rūgštelėjusiomis ir smagiai nudažančiomis liežuvį. Pyragas skoniu primena prancūziško ragelio su įdaru skonį, tik žymiai gaivesnį, vasarišką…

Geriausia rinktis vieno tešlos lakšto pakuotę, bet jei šaldiklyje tokios nerastumėte – pyragą galima formuoti ir iš lapelių. Nepaisant mažo ingredientų kiekio ir itin paprasto gamybos proceso, tiek skonis, tiek vaizdas nenuvils.

Pyragui reikės:

500 g šaldytos bemielės tešlos

500 ml natūralaus jogurto be priedų

3 a. š. želatinos

3 valg. š. cukraus

1 a. š. vanilinio cukraus

200 g šilauogių

Tešla atšildoma iki kambario temperatūros. Naudojant vieną lakštą, išpjaunamas apskritimas, 6 -7 centimetrais didesnis už kepimo formos skersmenį. Patogiausia naudoti atsegamą kepimo formą. Į ją klojamas atpjauta dalis, formuojant bortą. Iš likusios tešlos išpjaustomos gėlių formos ar paprasti ornamentai pyrago dekoravimui. Orkaitė įkaitinama iki 200 C temperatūros, forma dedama ant grotelių, kepama apie 30 – 35 minutes. Iškeptas pyrago pagrindas atvėsinamas.

Želatina užpilama keliais šaukštais vandens ir paliekama brinkti. Jogurtas išsukamas su baltuoju ir vaniliniu cukrumis. Išbrinkusi želatina kelias minutes pastoviai maišant pakaitinama nedidelėje kaitroje, kol pilnai ištirpsta. Kol želatina vėsta, šilauogės nuplaunamos ir paskleidžiamos vienu sluoksniu ant popierinio rankšluosčio apdžiūti.

Į jogurto masę, intensyviai maišant, supilama želatina ir atsargiai įmaišomos uogos. Gauta masė supilama ant iškepto pyrago pado ir forma statoma į šaldytuvą bent kelioms valandoms.

Valgomas šaltas.

šilpyr

edf

 

Parašykite komentarą