Naminis tepamas sūrelis (Philadelphia tipo)

surelis.jpg

Gera turėti draugų. Ir kaimynų – pridėčiau aš. Mano mylimos kaimynės, kuriai jau gerokai virš aštuoniasdešimties, dukra šiemet kaip niekad dažnai atvykdavo pavasaroti pas mamą. Rytais šnektelėdavome, paskui jau ir į miestą kartu nuriedėdavome, kalbėjomės apie keliones ir galiausiai apie maistą. Ir kartą, bevažiuojant į Vilnių, stabtelėjome prie vieno prekybcentrio, kuriame parduoda pilstomą grietinę. Vien dėl jos važiuoju ten, o ir Nataliją įkalbinau pabandyti gerokai tirštesnės, gardesnės ir tvirtesnės tekstūros grietinės. Ir būtent tuomet ji man papasakojo apie tepamo sūrelio gamybą. Iš tokios, geros kokybės grietinės ir graikiško jogurto. Be kaitinimo. Be fermentacijos.
Žinoma, tą patį vakarą jau spaudžiau sūrį ir nuo sekančios dienos mano šaldytuve visada yra šio greito užkandžio. Ir prisipažinsiu, kartais kabinu jo tiesiog šaukštu iš stiklainio, be tepimo ant duonos, nors jis ir vadinamas tepamu 🙂

Tepamas sūris – nepamainomas greitų užkandžių ingredientas, tačiau retas pasigamina pats. Kam vargti? – klausite jūs. Nes jis skanesnis, pigesnis, sveikesnis ir dar galybe savybių -esnis. Jei naudosite ir namie raugintą jogurtą (apie jo gamybą esu rašiusi ČIA). O kur dar galybė variacijų į sūrelį įmaišant įvairiausius priedus – džiovintus pomidorus, sėklas, smulkintus riešutus, rupinius ar šviežias bei džiovintas prieskonines žoles.
Sūriui reikės:
400 g 30 % grietinės
400 g graikiško jogurto
0,5 citrinos sulčių
1 a. š . rupios druskos
Grietinė sumaišoma su jogurtu, supilamos citrinos sultys, masė pasūdoma ir sukrečiama į sūrmaišį arba merline medžiaga išklotą kiaurasamtį. Po kelių valandų sūris paslegiamas lėkšte, didelio svorio nereikia, nes tepamai konsistencija nereikia visiško sausumo.
Po 12 h sūris jau paruoštas. Tuomet į jį maišomi norimi priedai ir sūris sudedamas į patogius naudojimui indus.
Laikomas šaldytuve, suvalgyti derėtų per 6 – 7 dienas.
edfedf

Parašykite komentarą