Raugintų kininių kopūstų suktiniai su maltos mėsos įdaru

kinbal.jpg

Kadaise vienoje multikultūrinėje aplinkoje už jūrų marių sumanėme Kalėdų proga pagaminti ką nors tradicinio, reprezentuojančio gimtąją šalį.
Apsitarę su kolegomis iš Lietuvos, pateikėme produktų sąrašą maisto cechui ir tą patį vakarą buvome sukviesti į itin skubų pasitarimą, nes net keturių šalių maisto produktų tradiciniam patiekalui sąrašas buvo beveik identiškas, tad šefas pamanė, kad tai nevykęs pokštas.
Sėdėjome nuraudę mes, lenkai, kroatai ir bulgarai. Ir visi buvome įsitikinę savo nekaltumu, anoks čia pokštas, jei sumanėme gaminti balandėlius?
Ir po pusvalandžio jau gardžiai juokėmės, nes ištiesų visi mes norėjome gaminti balandėlius, lenkai su kiek kitokiu padažu, bulgarai, supratę, kad vynuogių lapų sunkiai gaus, nusprendė supaprastinti patiekalą lapus keičiant kopūstu. Bet man tuomet įdomiausiai nuskambėjo kroatų pareiškimas, kad jie nusileidžią tradicijoms vynioti maltą mėsą į raugintus kopūstų lapus ir pasiruošę gaminti „paprastus”. Nors tuo metu buvau labai jauna ir galvoje labiau pūtė vėjai, nei fermentacijos pasaulio paslaptys, išsiklausinėjau apie kopūstų lapų rauginimą. Zoranas mielai papasakojo, kad kopūstus jie raugina nė neatskirdami lapų, tiesiog panardindami kopūsto galvą išpjautu kotu į viršų į sūrymą su prieskoniais.
Po daugel metų, kai jau buvau įnikusi į fermentacijos paslaptis, beraugiant pirmą kinišką kopūstą kilo mintis, netgi dvi. Rauginti visą kopūstą, nepjausčius. Ir vėliau iš jo lapų pagaminti kinietiškai kroatiškus balandėlius. Atradimų atradimas, kuriuo mielai dalinuosi su jumis.
Valgiusieji ypatingai žavėjosi malonia rūgštele ir ypatingai minkštais kopūstlapiais.
4 porcijoms reikės:

8 fermentuotų kopūstlapių
1 nedidelio svogūno
1 vidutinės morkos
400 g maltos jautienos (galima keisti mėgstama mėsa)
100 g ilgagrūdžių ryžių
1 kiaušinio
2 a.š. druskos
2 v.š. pomidorų pastos
100 ml grietinėlės (riebumas pagal skonį)
1 a.š. chmeli suneli prieskonio
žiupsnelio aitriosios paprikos (jei nori aštrių pojūčių)
4 didesnių bulvių
Pirmiausiai pagal instrukciją ant pakuotės išverdami ryžiai ir paliekami atvėsti.
Malta mėsa sumaišoma su 1 šaukšteliu druskos, prieskoniais, kiaušiniu, puse smulkiai kapoto svogūno ir ryžiais. Gauta masė padalinama į 8 lygias dalis, kiekviena delnuose sufomuojama į rutulį, jis dedamas ant kopūstlapio ir formuojamas balandėlis. Morka sutarkuojama stambesniais šiaudeliais, likusi pusė svogūno supjaustoma pusžiedžiais, daržovės beriamos į puodą. Ant jų sudedami balandėliai, sukrečiama pomidorų pasta. Jei neturite pastos, galite naudoti šviežius smulkiai supjaustytus pomidorus, tik jokiu būdu ne kečupą. Į puodą įpilama vandens, tiek, kad apsemtų balandėlius, kaičiama ugnis ir paliekama troškintis 20 minučių.
Kaičiamas kitas puodas su puse tūrio vandens, beriamas šaukštelis druskos. Bulvės nuskutamos, supjaustomos išilgai į keturias dalis ir, vandeniui užvirus, sudedamos į puodą.
Į puodą su balandėliais supilama grietinėlė, palaukiama kol skystis užvirs, paragaujama, ar netrūksta sūrumo. Kaitra išjungiama, puodas dengiamas dangčiu ir paliekamas skonių sintezei.
Bulvėms suminkštėjus, vanduo iš puodo nupilamas.
Tiekiama lėkštėje išdėliojus bulves, sudėjus balandėlius, daržovių iš puodo dugno ir gausiai palaisčius padažu. Galima pabarstyti šviežiais krapais ar kalendra.

0 atsakymų į “Raugintų kininių kopūstų suktiniai su maltos mėsos įdaru”

Parašykite komentarą