Vištienos ketvirčiai – greitai ir paprastai

ketvirciai.jpg

Pastaruoju metu su daug kuo kalbėjome apie vištienos ruošimo būdus, mano didžiai nuostabai visi kalbintieji nežinojo, kad vištienos ketvirčiai ir sparneliai būna kairiniai arba dešininiai. Ir kartais, kai ruošiu pietus dideliam būriui žmonių, perku sveriamas dalis ir prašau pardavėjos man pasverti būtent kairinių arba dešininių dalių, tuomet jas galima dailiai sudėlioti skardoje ir tiekti ją tiesiai iš orkaitės ant šventinio stalo. Kasdien to, žinoma, paisyti nebūtina, visai neblogai atrodo ir skirtingos pusės.

Yra daugybė būdų skaniai paruošti vištieną, bet yra ir paprastų, labai sparčių, tinkančių greitą gyvenimo būdą pasirinkusiems žmonėms. Šiandien aprašysiu patį greičiausią ketvirčių ruošimo receptą, kuris niekada nepavedė, mėsytė visada gaunasi sultinga, lengvai atsiskirianti nuo kaulo, su traškia odele, žodžiu tiesiog to-bu-la. Kadangi ketvirčiai būna labai įvairaus dydžio, visiems jiems pakanka lėto kepimo laiko, o štai apskrudimo laiką reikia nujausti arba karts nuo karto žvilgtelti į kepinį, pabaiga matosi apskrudusioje odoje. Pvz. mano orkaitėje tai įvyksta per 17 min.  

1 porcijai ruošiu

1 ketvirtį

Jį perplaunu po tekančiu vandeniu, nusausinu popieriniu rankšluosčiu, užberiu

Druskos

ir ją labai gerai įtrinu į mėsą. Druskos kiekis priklauso nuo svorio, pagrindinė taisyklė – 1 arbatinis šaukštelis be kaupo (~10 g) 1 kilogramui mėsos. Pasiruošiu truputį

aliejaus

ir konditerinį šepetėlį. Juo patepu kepimo skardą arba įkloju kepimo popieriaus, dedu ketvirtį, jį taip pat aptepu aliejumi ir pabarstau

0,5 aš prieskonių paukštienai mišinio (naudoju charčio prieskonius iš Gruzijos prieskoniai)

0,5 aš maltų citrinpipirių

1-2 skiltelėmis česnako

Anksčiau iš druskos ir minėtų prieskonių darydavau mišinį ir juo trindavau vištieną, bet labai daug mišinio likdavo ant rankų, šis būdas žymiai taupesnis.

Skardą šaunu į iki 150 C įkaitintą orkaitę, ketvirčius kepu lygiai valandą kepimo režimu (kaitinimas iš viršaus ir apačios be vėjelio), tada didinu kaitrą iki 200 C, jungiu grilio režimą ir stebiu kepinį. Kartais apskrudimui pakanka 10 min., o kartais reikia ir visų 20.

Tiekiu su įvairiausiomis daržovėmis, duonelėmis, bulvių ar kruopų košėmis ar padažais. Skaniausia ką tik ištraukta iš orkaitės.

Taip pat ruošiu ketvirčius kepimui ant žarijų.IMG_20190417_174628

Parašykite komentarą