Balta kvietinė Kūmos duona

IMG_20190429_150739.jpg

Metų topai būna ne tik filmų ar knygų kategorijose, jų pasitaiko ir kulinarijoje. Taip nutiko su mano firmine balta kvietine duona. Dabar jau be jos neapsieina jokia vakaronė ar pusryčiai didesniame būryje, o ir man pasidarė įprasta ją kepti, belaukiant svečių ar važiuojant pasisvečiuoti. O kadangi kaskart duona apipilama komplimentais, manau, kad tiesiog privalu pasidalinti atidirbta receptūra. Ši duona net nėra minkoma, tik maišoma dubeny, tešla sukrečiama tiesiai iš dubens į kepimo formą, tad labai tinka tiems, kurie nemėgsta terlionių.

Kaip visad, pabrėžiu, kad jei laikysitės tikslios receptūros ir gamybos, šimtaprocentinį rezultatą garantuoju, bet jei įkišite trigrašį, rezultatas gali nuvilti. Ir tai yra vienintelis receptas, kuriame net pati sau neleidžiu improvizuoti.

Svarbiausi momentai yra šie – miltai ir vanduo matuojami tuo pačiu puodeliu ar stikline, duona dedama kepti į šaltą orkaitę ir dėl aukštos kepimo temperatūros nenaudojamos linų ir kanapių sėklos.

Tešlos subrendimui skaičiuoju minimum 2 h, kepimui dar 50 minučių. Brandinti galima ir ilgiau, nuo to duonos kokybė tik gerėja, nes mielės pagamina daugiau burbuliukų ir iškepusi duona būna labiau porėta.

O pats pačiausias kaifas šioje duonoje man yra tas, kad kiekvieną kartą, formuodama plutą, ji skirtingai praplyšta ir kaip vakar sakė Jūratė – nusišypso.

Proporcijos vienai vidutinio dydžio duonai, kepant 22cm duonos (kekso) formoje:

2 stiklinės kvietinių miltų (nebūtinai aukščiausios rūšies, gali būti ir spelta)

1 stiklinė šilto vandens

7 g sausų mielių

1 šaukštelis druskos

saujelė – dvi sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, judros, sezamų, kedrinių pinijų, aguonų mišinio)

Į gilų indą suberiu miltus, mieles, druską ir sėklas, sumaišau ir pilu šiltą vandenį, būtinai šiltą (apie 35C), jis padės aktyvuoti mieles. Maišau iki vienalytės masės. Pradžioje ji bus beveik minkomos tekstūros, bet vėlia, pradėjus veikti mielėms, skystės, taip ir turi būti.

Taip paruoštą tešlą galima palikti 2 ar daugiau valandų nė neliečiant, bet man patinka karts nuo karto pažiūrėti kaip tešla kyla ir su silikonine mentele truputį pamaišyti.

Prieš pilant tešlą į kepimo formą, maišyti irgi nėra būtina. Formą su tešla dedu į orkaitės vidurį, jungiu 225-230 C temperatūrą ir kepimo režimą iš viršaus ir apačios. Kepu 50 minučių, bet jei gaminu ilgesnėje formoje iš dvigubos normos, kepu 1 h. Orkaitės neatidarinėju, iškepusios irgi neskubu traukti, nebent ruošiamės ją iškarto valgyti.

Man ji skaniausia tą pačią dieną, bet jei laikysite popieriniame maišelyje ar duoninėje, duona džiugins dar 3-4 dienas.

Ši duona labai tinka su sriuba ar patepta lydytu sviestu ir pagardinta sūriu bei šermukšnių pagardu.

Man labai patiko vienas jos apibūdinimas: „tai tikrai ne batonas, tai TIKRA duona”.

 

 

13 atsakymų į “Balta kvietinė Kūmos duona”

  1. Ar tikrai tokia aukšta kepimo temperatūra? Ar nereikia pridengti, kad nesudegtų pluta?

  2. Esu iš tų nemėgstančių terliotis. Receptas tikrai patrauklus, bet… orkaitė dujinė ir abiejų rėžimų vienu metu įjungti nėra galimybės. Įdomu, kaip reikėtų elgtis tokiu atveju? Ar iškeptų vien tik įjungus apačios degimą? Ar nebus pavojaus, kad apačia sudegs? Pyragą kepu ant pačios viršutinės lentynos 190 laipsnių ir viršų apkepu įjungus viršų ir nukėlus į apatinę lentynėlę 🙂
    Kaip jūs patartumėte?
    Ačiū.

    1. Miela Irena, nesu turėjusi jokių reikalų su dujine orkaite, tad esu nekokia patarėja… Gal reiktų tiesiog bandyti, bandyti ur dar kartą bandyti 🙂

  3. Viduje minkštimas gavosi labai skanus, bet jau pluta kokio kietumo, vos įpjaut gali, atsikast neįmanoma. Nesudegė, švelniai parudavo, bet labai kieta. Orkaitė elektrinė, rodos, viską dariau, kaip recepte. Kur bėda, kažin?

    1. Miela Rūta, pluta būna standi, taip ir turi būti. Bet jei jums per kieta, iškepę pridenkite drėgnu rankšluosčiu ar skepeta, galima ir aptepti vandeniu, suminkštės.

      1. Labai skani duona nežinau ką blogai darau,nes kepant gražiai pakyla,bet po kokių 15 min.suzmenka.

      2. Miela Birute, taip gali nutikti, jei kepimo metu atidarote orkaitę. Jei pasirinkta ne ta kepimo temperatūra ar kepimo režimas. Išties labai keista, kad susmenga, šią duoną kepu labai dažnai ir jau ilgą laiką, nė viena nebuvo iškrėtusi tokio siurprizo 🙂

Parašykite komentarą