„3 dienų” agurkai žiemai

agurkainaujovŠį receptą jau esu aprašiusi, bet tai buvo taip seniai, kad pamaniau – imsiu ir parašysiu ką dabar darau kitaip, kokias gudrybes atradau per tą eilę metų.

Kodėl verta rinktis šį receptą? Pirmiausiai todėl, kad didžiausią darbą už jus atliks laikas, antriausiai dėl to, kad nereikės jokių papildomų puodų ir stovėjimo prie viryklės, viskas ruošiama šaltuoju būdu. Bus didesnės nei įprasta druskos sąnaudos, ir tai yra vienintelis minusas.

Raugti agurkus galima didesniame puode, giliame inde ar iškarto stiklainiuose, pastarasis būdas kiek nepatogus, nes kartais būna sunku iškrapštyti česnako gabaliukus ir smulkiuosius prieskonius, jų po trijų dienų visiškai nebereikės.

Pirmiausiai agurkams nupjaunu galiukus, tai daryti yra būtina, kad druskos tirpalas papultų kuo giliau į pačią agurko šerdį. Jei nenorite ar tingite pjaustyti, galima tiesiog padaryti įpjovas. Paruoštus agurkus sudedu į gilų indą ir ruošiu sūrymą, skaičiuodama tokiomis proporcijomis:

3 l kambario temperatūros vandens

250 g rupios druskos

4-5 česnako skilteles

sauja šviežių juodųjų serbentų, vyšnių lapų ir krapų žiedynų mišinio

Jei neturite sodo ir daržo, laisvai galima naudoti sausą priekonių mišinį ir prekybcentrio, ir jei marinuojant agurkus jie tiesiog dedami į stiklainį, ruošiant raugintus agurkus prieskonius reikėtų užpilti verdančiu vandeniu ir atvėsusius dėti į sūrymą.

Paskačiuoti kiek reikės sūrymo galima pradžioje agurkus užpylus tiesiog vandeniu ir nupylus jį į matavimo indą. Kaip matote nuotraukoje, aš atskirame inde sūrymo negaminu, nes žinau kiek litrų vandens telpa į mano indą, tad tiesiog ant agurkų suberiu druską ir prieskonius, supilu vandenį  ir ranka maišau, kol tarp pirštų nebesijaučia druskos. Agurkus dengiu lėkšte ir uždedu svorį. Kol kas viskas, indą statu į šiltą namų vietą, bet akių lygyje, kad nepamirščiau kartą per dieną atidaryti indą ir (švaria) ranka permaišyti agurkus.

Po 3 dienų pasiruošiu stiklainius – išplaunu karštu vandeniu ir iškaitinu 80C orkaitėje. Atvėsusius sudedu ant darbastalio ir atsinešu indą su agurkais. Po vieną traukiu agurkus, nupurtau lapus ar česnakus ir talpiai dedu į stiklainius, svarbu palikti bent 2 cm iki stiklainio viršaus, agurkai turi būti pilnai panirę, tad dažniausiai naudoju 0,5 l stiklainius, į kuriuos sustatau agurkus vienu aukštu.

Kai jau visi agurkai suštabeliuoti, kiekvieną stiklainį užpilu kuo šaltesniu vandeniu, užsuku dangtelius (taip taip, naudojami užsukami, ne plastikiniai) dangteliai. Stiklainius iškarto nešu į rūsį.

Taip ruošti agurkai būna itin traškūs ir skoniu kiek primena lengvai paraugintus tridienius agurkus.

Šiuos konservus pradedame valgyti tik nuo spalio galo, reikia bent kelių mėnesių, kad įvyktų visi reikalingi procesai.

agurnaujov

11 atsakymų į “„3 dienų” agurkai žiemai”

      1. O prie seno recepto irgi klausiau komentare, bet nematėte gal…
        Dariau pernai, labai patiko, bet neatsimenu ar karštu sūrymu pirmą kartą užpyliau agurkus ar pravėsusiu, o kaip reikia? Nes noriu vėl daryti.

      2. Būna praslysta pro akis, ypač vasarą, kai konservų sezonas 🙂 Pirmą kartą geriausia pilti pravėsusiu, nes tris dienas vyks fermentacija, verdantis vanduo sunaikintų rūgimui reikalingas bakterijas. O jau paskui, pilant paprastaą vandenį, nėra svarbu, aš mėgstu šaltą, kiti pila karštą, kad garantuotai stabdyti rūgimą.

  1. Laba diena, as druska supyliau 1 litrui 250 gr. kaip buvo parasyta, o dabar perskaiciau komentaruose, kad recepte buvo ivelta klaida ir reikejo 3 litram vandens toki kieki, užraugti agurkai 2 paros, tai gal jau juos išimti ir deti i stiklainius ar jau visai išmesti, nes bus per sūrus?

    1. Miela Rita, jei agurkus paliktumėte sūryme iki žiemos, būtų tikrai blogai, bet per kelias rūgimo dienas druskos perteklius neturėtų pakenkti. Užpylus vandeniu viskas bus gerai 🙂

      1. Ot tai tau. Šitą receptą radau lrytas puslapyje(su nuoroda į jūsų puslapį), o ten 1l 250g druskos. Itartina buvo, na bet nedarius niekad, ką žinoti… Po trijų dienų tokie sūrūs, kad neįmanoma valgyti ir kaži ar užpylus nauju vandeniu prasiskies… O kaip tik pridaryta daug. Ieškant receptų vienas iš pirmųjų receptų būtent lrytas rodo. Bet tikriausiai niekas nesivargins dėl to, kad ten būtų ištaisyta klaida…nors kaip ir derėtų, nes gal dar ne vienas taip suklaidintas bus :/

      2. Miela Aušra, kaip jau atrašiau Ritai, rašau ir jums – jei paragautumėte agurkų, kurie buvo sūryme, gamintame iš 3 l vandens ir 250 g druskos, jie būtų irgi labai sūrūs. recepto esmė – parauginti agurkus stipriame sūryme ir tuomet užpilti tiesiog vandeniu. Viskas bus gerai ir su jūsiškiais 😉

      3. Klaida ištaisyta visur, kur buvo publikuotas receptas, jei kažkur rasite su klaida, vadinasi receptas publikuotas neteisėtai 🙂

Parašykite komentarą