Kmynų gira

kmynugira

FB puslapyje keliskart įkėliau video, kuriame matosi pasiutę kmynų rūgstančioje giroje šokiai. Ir sulaukiau daug žinučių su prašymu aprašyti šį stebuklingą gėrimą, mielai prašom.

Apie giros ir midaus gamybos ypatumus jau rašiau (receptai čia), kmynų gira lyg ir niekuo nesiskiria nuo kitų, bet yra vienas „bet„. Ji yra tarpinis variantas tarp giros ir midaus, „nei šis nei tas” – taip sakė vienas ragavusių. Ir nepamanykite, kad jam nepatiko skonis, patiko net labai, tik buvo sunku suprasti ką gėrimo skonis labiau primena. O vienas mažiausių degustatorių pasakė labai aiškiai – „limonadas” 🙂

Kadangi mano namuose ištisai kažkas rūgsta, turiu taip vadinamus starterius – giros ir midaus mieles, kurios užaugo pirmuose rauginių stiklainiuose ir dabar man tarnauja kaip spartintojas. Jei įprastai gira be pridėtinių mielių įrūgsta per 5-8 dienas, tai su starteriu girą pagaminu per 1-2 dienas. Jei ir jūs norėtumėte turėti tokį gyvą stebuklą, pagaminę pirmą girą neišpilkite visos į taures, ant dugno likęs tirštokas drumstas skystis ir bus toji mielė. Aš jau sugebėjau užsiauginti ir giros bei acto grybus, bet apie tai kada nors vėliau.

Aprašysiu pirmo karto gamybą, viskas labai greita ir paprasta.

Renkuosi 2 l butelius, bet giras galima raugti ir stiklainiuose ir netgi puoduose, svarbu, kad tai būtų ne hermetinis indas, giros rūgimui reikalingas sąlytis su oru.

Ir vienas dažniausių klausimų – ar tikrai nenaudojų jokių pridėtinių mielių? Ne, nenaudoju, nes jų yra meduje ir mūsų aplinkoje. Jei kyla dvejonių, prisiminkite kaip raugiami kopūstai ar agurkai, turbūt nė vienam į galvą nešautų dėti pridėtinių mielių? O meduje esančios mielės yra tos tikrosios, laukinės, pačios draugiškiausios.

Medaus girai gaminti skaičiuoju sekančiai:

1 l vandens

150 g medaus

1 šaukštas kmynų

Naudoju gręžinio vandenį, jei naudosite vandentiekio – palikite jį kelias valandas pastovėti atvirame inde. Kambario temperatūros vandenį pilu į patogų maišymui indą, sudedu medų ir maišau, kol medus ištirpsta.

Į butelio kaklelį statau piltuvą, beriu kmynus ir pilu meduotą vandenį. Butelį pridengiu (neuždarau) ir palieku šilčiausioje namų vietoje. Virtuvėje turiu netgi tam įrengtą vietą – groteles darbastalyje virš mažo radiatoriaus, šilumoje rūgimo procesas vyksta žymiai sparčiau.

Po kelių dienų pradeda matytis kmynų šokiai butelyje, o kai jau pradeda matytis burbuliukai – gira paruošta.

Laikant per ilgai, gira perrūgsta, tad pagamintą verta laikyti šaltai. Dedant į šaldytuvą ar kitą šaltą vietą, indo nedenkite labai sandariai, kad neduokdie neįvyktų koks sprogimas. Mielės pasiutę 😉

kmynugiraa

 

Parašykite komentarą