Kukuliai pekino kopūsto pataluose

IMG_20191103_104456.jpg

Neišmesti maisto likučių mane mokė nuo pat vaikystės, namuose visada būdavo su pagarba suvalgoma viskas – sriubos, kotletai, paukštiena, ką jau kalbėti apie tuomet deficitinius vaisius ir riešutus.

Bet prisipažinsiu, mane irgi buvo įtraukęs švaistymo liūnas, taip nutiko dažnam, kuris iš nepritekliaus staiga peršoko į perteklių. Akys raibdavo nuo prekybcentrių lentynų gausos, o ir pajamos leido pirkti viską, ko norėjosi, tad buvo etapas, kai nesuvalgytus produktus mesdavau lauk.

Ačiūd., etapas truko neilgai, tiesiog vieną mėnesį rinkau čekius, mėnesio gale suskaičiavau kiek išleidžiame maistui, paskui prisiminiau kiek maisto išmečiau konteinerin, paskaičiavau ir šią sumą. Ir pakraupau. Štai tuomet ir prisiminiau ko mokė močiutė ir mama, vėliau tai tapo tiesiog gyvenimo būdu. Ir tik po kelių metų, kai miestą iškeitėme į užmiestį ir kieme pradėjo kapstytis vištos, o kiemo gale surentėme komposto dėžę, viskas iki paskutinio trupinio atrado savo vartotoją ir vietą.

Jei ir jums įdomu kaip maisto likučius paversti puikiais patiekalais – sukūriau kategoriją „pigiai ir tvariai”, čia bus keliami receptai kaip gaminti greitai, pigiai ir sunaudojant maisto likučius.

O šiame recepte papasakosiu kaip sunaudoti dažnai liekančius pekino kopūsto gabalus. Ypač, jei salotoms reikia tik baltosios kopūsto dalies, iš likusių lapų galima išvirti sriubą, ar juos užraugti (tik ne taip pat, kaip raugiame baltagūžius, esu apie tai rašiusi ČIA). Ir nors pekino kopūstą retas įsivaizduoja karštame pavidale, jis yra neįtikėtinai gardus.

Turiu vieną įprotį – kai malu mėsą faršui, visad sumalu didesni kiekį. Dėl to, kad rečiau plauti mėsmalę, ir dėl to, kad tuo pat metu pagaminu pvz. kotletus, o į šaldiklio lentyną prisuku kukulių. Jie labai tinka sriubose kaip frikadelės, o kartais, kaip šiandien, gaminu kukulius padaže. Na, itin greita, tad toks patiekalas labai tiks darbo dienos vakarienei. Ar studentų virtuvėje.

Kukuliams paruošti reikės:

700 g maltos mėsos ar paukštienos

1 kiaušinio

1 šaukšto maltų moliūgų sėklų (galima keisti maltais baltos ar juodos duonos džiūvėsėliais, manų kruopomis)

1 šaukštelio ciberžolės

1 šaukštelio džiovinto raudonėlio (ar kitų mėgstamų prieskonių)

1 šaukštelio rupios druskos

100-150 g pekino kopūsto

0,5 morkos

0,5 nedidelio svogūno

100 ml neriebios grietinėlės

Vandens

Pirmiausiai kaičiu puodą su ~1 litru vandens, kaičiu ugnį ir imuosi kukulių. Faršą sumaišau su kiaušiniu ir maltomis sėklomis ar džiūvėsiais, gerai išminkau ir delnais formuoju kiek didesnius nei graikinis riešutas kukulius.

Kopūsto lapus supjaustau šiaudeliais, morką sutarkuoju šiaudeliais, svogūną supjaustau pusžiedžiais. Į verdantį vandenį sudedu svogūnus ir morkas, leidžiu kukulius, paverdu viską apie 10 minučių, tuomet sudedu kopūstą, prieskonius, pamaišau. Kai viskas užverda, supilu grietinėlę, išjungiu kaitrą, puodą dengiu dangčiu ir palieku bent 15 minučių skoniams subręsti.

Tiekiu su įvairiausiomis košėmis ar bulvėmis.

Patarimas – jei ryte verdate grikių ar ryžių košę, išvirkite daugiau ir vakarienei ją pašildę valgykite su šiais kukuliais. Jei turite jau išvirtų bulvių, prieš dengiant dangtį, sumeskite jas, supjaustę nedideliais gabaliukais, į puodą.

 

 

Parašykite komentarą