Lietiniai ir jų kepimo ypatumai

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKad jau ryt Užgavėnės…

Pasidalinsiu su jumis tiksliu ir niekada nepavedusiu lietinių blynų tešlos receptu. Tai turtingi produktais ir skoniais lietiniai, kuriuos kepu retai, mat mūsų namuose yra labiausiai vertinami tiesiog miltų ir vandens blynai, prėski, mirkomi į padažus ar uogienes.

Lietiniai, apie kuriuos parašysiu šiandien, labai tinka ruošimui su įvairiausiais įdarais – mėsos, paukštienos, varškės, sūrių, daržovių ar bet ko, kas jau užsigulėjo šaldytuve ir prašyte prašosi suvalgomas. Parašysiu ir 0 waste įdarų idėjas, gal kada nors, prisiminę jas, valgysite tvariau ir drįstu sakyti – įvairiau ir gardžiau.

Ir dar išduosiu paslaptį, kurią kažkodėl kruopščiai slepia dauguma kulinarų – kaipgi užmaišyti tešlą be gumuliukų?

10 blynų reikės:

150 g kvietinių miltų

3 kiaušinių

200 ml pieno

200 ml vandens

3 šaukštų aliejaus

1 šaukštelio druskos

1 šaukštelio cukraus (nebūtinai)

Vandenį galima naudoti paprastą, iš čiaupo ar butelio, bet blynai gaunasi dar įdomesnės tekstūros, jei pilamas gazuotas vanduo.

Tešlą visuomet maišau vienodai – į persijotus miltus įmušu kiaušinius, beriu druską ir cukrų (jei naudoju) ir šakute maišau, kol kiaušiniai tolygiai susimaišo su miltais. Tuomet pilu vandenį, ne visą iš karto, po šlakelį, plakdama jau šluotele. Po vandens tokiomis pačiomis mažomis porcijomis pilu pieną ir galiausiai supilu aliejų.

Net jei naudosite elektrinius prietaisus plakimui, tai 100% neapsaugos nuo galimo gumuliukų susidarymo. Kadangi tešla lietiniams maišoma labai skysta, ją galima tiesiog perkošti per tankų sietelį, likučius pamaišant šaukštu.

Lietinius kepu specialioje blynų keptuvėje, ji nuo įprastinių skiriasi tik tuo, kad yra žemesniais bortais, tai palengvina viso blyno apvertimą. Jei neturite tokios, tiks ir įprastinė, tik tuomet siūlyčiau blynus versti ne ore, o medine mentele ir pirštais.

Tešlą pilu į labai gerai įkaitintą keptuvę, jokių riebalų nereikia, nes tešloje esantis aliejus puikiai ir tolygiai suteps kepamą sluoksnį.

Kepu iki kol lietinis paruduoja, apverčiu, apkepu ir apatinę dalį ir blynus kraunu į vieną stirtą.

Įdarai. Priminsiu klasiką – virtos maltos mėsos ar paukštienos, sūrio, varškės, banano, dešrelės. O žymiai įdomesni yra įdarai iš maisto likučių, parašysiu kokius esu atradusi:

  • tarkuoto virto kumpio su fermentiniu sūriu ir žolelėmis
  • keptos paukštienos bei apkepintų morkų ir svogūnų
  • keptos paukštienos, maišytos su tarkuotu fermentiniu sūriu
  • trintų bulvių su rūkytos dešros ar mėsos gabaliukais
  • trintų bulvių su daug rukolos ar kitų žalumynų ir garstyčių sėklomis
  • pievagrybių ar kitų pramoninių grybų su kreminiu sūriu
  • tarkuotu varškės sūriu su keliais šaukštais grietinės ir žiupsniu krapų sėklų
  • obuolių su morkomis ir razinomis (saldus variantas)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parašykite komentarą