Morkų tarkiai ir ką su jais veikti

morkukoliazas

Daržovių tarkius, išspaudus sultis, dažnas išmeta kaip nebenaudojamą produktą, atlieką. Ir aš buvau išmetančiųjų tarpe, kol neatsikraustėme į užmiestį. Pradžioje ėmėme rūšiuoti atliekas, iš inercijos daržovių likučius mesdavau į lauko kompostinę, vėliau, atsiradus vištoms, maisto atliekas atiduodavome joms.

Kol vieną dieną, bespausdama morkų sultis, prisiminiau kaip vaikystėje mama mus lepindavo „desertu” iš morkų. Jas sutarkuodavo smulkia tarka ir sumaišydavo su cukrumi, sudėdavo į desertines lėkštutes ir mudu su broliu ilgai vakarodavome, valgydami šį gardumyną.

Cukraus namuose tądien nebuvo, tad dalį tarkių sumaišiau su skystu medumi, trupučiu aliejaus ir saulėgrąžų sėklomis. Buvo neapsakomai gardu, o galvoje jau sukosi mintys ir idėjos. Likusius tarkius sudėjau į šaldymo indą ir nunešiau šaldiklin.

Taip ir prasidėjo, kaip juokavo vyras,  tarkių era.

Dabar šaldau ir verčiu patiekalais ne tik morkų, bet ir moliūgų, burokėlių sulčių spaudimo likučius.

Siūlau kelis išgrynintus ir visad tobulai pavykstančius receptus.

Morkų pyragas

200 g morkų tarkių

200 ml bekvapio aliejaus

200 g miltų

200 g rudojo cukraus

4 kiaušiniai

70 – 80 g razinų (nebūtinai, galima keisti žemės riešutais be luobelės)

1 apelsinas

1 šaukštelis sodos

1 šaukštelis cinamono

žiupsnis tarkuoto muskato riešuto

Kiaušinius įmušu į gilų indą, elektriniu plaktuvu išsuku iki baltų putų, tuomet sulėtinu greitį iki minimaliausio ir po truputį beriu cukrų, plaku iki pilnai ištirpsta.

Toliau jau viską maišau šaukštu. Vis pamaišant sudedu morkų tarkius, pilu aliejų, beriu cinamoną, sodą, smulkia tarka įtarkuoju oranžinę žievės dalį (patį apelsiną atidedu šonan).

Razinas nedideliame indelyje užberiu šaukšteliu miltų ir sumaišau, taip paruoštos razinos tolygiai pasiskirstys tešloje, nenuguldamos į dugną. Jei naudoju žemės riešutus, juos užpilu verdančiu vandeniu ir palieku brinkti apie 10 minučių.

Po truputį beriu miltus, įmaišius paskutinius, sudedu razinas. Kelis kart pasuku šaukštu ir tešlą pilu į apvalią ar kvadratinę kepimo formą. Naudoju silikoninę, tad niekuo netepu ar neiškloju.

Kepu 40-50 minučių 180 C kepimo režimu iš viršaus ir apačios.

Kol iškepęs pyragas vėsta, pasiruošiu glajų. Jam reikia 200 g cukraus pudros ir 1 apelsino sulčių. Išspaudžiu apelsino sultis ir jas sumaišau su pudra. Kadangi apelsinai būna įvairaus dydžio ir sultingumo, gali prireikti ir daugiau, rezerve geriausia turėti 2 vaisius.

Apteptą glajumi pyragą laikau šaldytuve, šaltas jis žymiai skanesnis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomidorinė sriuba su morkų tarkiais ir lęšiais

Aštri, tonizuojanti, šildanti – tiesiog puiki.

Šiai sriubai naudoju paukštieną, tinka visos kaulėtos vištienos dalys, ir kalakutų kaklai ar sparnai. Dažniausiai tokios sriubos būna skystos, tad morkų tarkiai puikiai sutirština tekstūrą. Dedu ir tarkuotą šviežią morką, kad sriuba nebūtų panaši į trintą.

8 porcijoms pasiruošiu:

1 kg vištienos sparnelių ar nugarėlių

700 ml savo sultyse konservuotų pomidorų

300 g morkų tarkių

1 morką

1 svogūną

1 pastarnoką (nebūtinai)

100 g žaliųjų ar rudųjų lęšių

1 šaukštelį druskos

1 šaukštelį mėgstamų džiovintų prieskonių mišinio

0,5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių

Nors daugelis kulinarijos mokyklų ir šefų rekomenduoja kai kurias daržoves ir mėsą sultiniui apkepti, niekada taip nedarau, į sultinį dedu tik šviežias arba konservuotas daržoves.

Į didesnį puodą pilu 3l vandens ir jungiu kaitrą.

Paukštieną pasmulkinu – sparnelius ar nugarėles sukarpau ir sudedu į užvirusį vandenį. Nugriebiu putas, jei tokios susidaro, sumažinu ugnį, puodą pridengiu dangčiu ir imuosi daržovių.

Iš šaldiklio ištraukiu morkų tarkius, šviežią morką nulupu ir sutarkuoju šiaudeliais, pastarnoką ir svogūną taipogi nulupu ir supjaustau kubeliais.

Po pusvalandžio virimo, į sultinį sudedu paruoštas daržoves, supilu pomidorus (kartu su visu skysčiu), dedu tarkius, lęšius ir vėl, pridengusi dangčiu, verdu apie 15 minučių.

Galiausiai sudedu druską ir prieskonius, sumaišau, paragauju. Jei konservuotuose pomidoruose buvo nedaug druskos, jos gali ir trūkti, tuomet papildomai pasūdau.

Išjungiu kaitrą, palieku sriubą bent 15 minučių subręsti.

Tiekiu be jokių papildomų priedų.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parašykite komentarą