Sumuštiniai su ožkų sūriu ir svieste čirškintais pievagrybiais

Kad jau grįžau prie raugo duonos kepimo, tai ją norisi valgyti ne kaip priedą prie sriubos, naminė kvietinė duona tiesiog prašosi būti puošiama įdomesniais gardumynais. 

Visą grybų sezoną su lengvu kartėliu stebėjau kaip visi kepė baravykus ir raudonikius, iš kai kurių nuotraukų netgi sklido tas miško ir grybienos aromatas, bet…  Miško grybų valgyti, deja, negaliu, tad pagalvojau apie didžiuosius pievagrybius ir ant šviežutėlės duonos riekės vakar surenčiau pirmą testą. O šiandien jau pirkau daug grybų ir gaminau daug sumuštinių, sukėlusių tikrą furorą. Kvapai, skoniai ir estetika – trys pagrindinės sudedamosios, o ir dabar, kai kažkodėl nebesinori mėsiškų patiekalų, labai savo laiku atsiradęs derinukas.

Įtariu, kad ir su pirktine duona bus visai neblogas varinatas, tad receptas jau laukia pirmo vienakąsnių vakarėlio. 

Viskas itin greita ir paprasta, ilgėlesnis tik grybų paruošimas ir atvėsinimas.

8 sumuštiniams reikės:

8 riekių kvietinės duonos

100 g ožkų sūrio (kuo minkštesnio, geriau tepamos tekstūros)

50 ml tyro aliejaus (naudojau intensyvaus skonio moliūginį)

60-70 g sviesto

3 didesnių pievagrybių

2 skiltelių česnako

Žiupsnio druskos

Žiupsnelio džiovintų čiobrelių

Žiupsnelio džiovinto rozmarino

Marinuotų alyvuogių (pagal skonį)

Pievagrybius supjaustau ne itin plonais skersiniais pjūviais, puiku, jei atsipjauna ir dalis koto (žr. nuotrauką). Įkaitinu keptuvę, dedu sviestą ir jam gerai įkaitus sudedu pievagrybius, stengiuosi nedėti vieno ant kito, kad tolygiai apskrustų. Kepant grybai kiek traukiasi, tad tris grybus iškepti vienoje keptuvėje – misija įmanoma.

Kol kepa grybai, nulupu ir labai plonais griežinėliais supjaustau česnaką. Kai jau apatinė grybų dalis pakankamai apskrudusi, apverčiu, pasūdau, beriu čiobrelį ir rozmariną, česnakus, kepu, kol paskrunda apačia, išjungiu kaitrą, keptuvę dengiu dangčiu ir palieku iki pilnai atvėsta.

Duonos riekes lengvai apšlakstau aliejumi, tepu sūrį ir sudedu grybus. Prieš tiekiant bent truputį palaikau šaldytuve.

Alyvuogės tiesiog būtinos šiam skonių deriniui, tinka tiek žaliosios, tiek juodosios ar rausvosios. Jas galima pjaustyti ir dėti ant grybų, kadangi kol kas sumuštinius valgėme tik namuose, pasirinkau praktiškesnį būdą tiekti jas šalia.

Parašykite komentarą