Kakaviniai sausainiai su riešutais

Naujų išvakarėse sumaniau peržvelgti ką gaminu dažniausiai ir ką rečiausiai. Ir, pasirodo, rečiausiai kepu sausainius. Keista, nes prisiminiau, kad močiutės ir mamos namuose sausainiai visada, tiesiog a must, būdavo ant virtuvės ar svetainės stalo.

Peržiūrėjau spinteles, radau liūdinčios kakavos, graikinių riešutų, pusmaišį speltų miltų. Tad pirmas naujų metų kepinys ir buvo originalieji kakaviniai sausainiai su riešutais. Forma primenantys kankorėžius ir nubarstyti baltu it sniegas milteliniu cukrumi, labai žiemiški ir nostalgiški.

Gamyba greita, ilgiausias laikas skiriamas tešlos atvėsinimui ir sausainių kepimui, viso užtrukau tik 1,5h.

Skonis nuneša į dausas, vanilės, riešutų ir kakavos tercetas puikiai dera su kava, arbata ar pienu.

12 nemažų sausainių reikia:

300 g speltų ar kvietinių miltų

110 g sviesto

50 ml bekvapio aliejaus

100 g miltelinio cukraus

60 g kakavos (renkuosi riebesnę)

50 g smulkintų graikinių riešutų

1 L dydžio kiaušinio (arba 2 S)

1 šaukštelio vanilinio cukraus

1 šaukštelio kepimo miltelių

1/3 šaukštelio druskos

Kambario temperatūros sviestą šluotele išsuku su kiaušiniais ir aliejumi, suberiu miltelinį ir vanilinį cukrų ir gerai išmaišau.

Gilesniame dubenyje sumaišau visus sausus produktus ir riešutus, į mišinį supilu riebalų ir kiaušinių plakinį, sumaišau ir galiausiai suminkau.

Tešlą bent pusvalandžiui dedu į šaldytuvą. Jai atvėsus rankomis suformuoju pailgą „dešrą” ir supjaustau į 12 lygių dalių. Kiekvieną jų suformuoju į ovalą, jį suploju ir dedu į silikoniniu kilimėliu (ar kepimo popieriumi) išklotą kepimo formą.

Suformuotus sausainius aštriu peiliu įpjaunu po 3-4 kartus įstrižai iš abiejų pusių (žr. nuotrauką viršuje). Formą šaunu į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepu apie 25 minutes.

Atvėsintus gausiai pabarstau milteliniu cukrumi.

Parašykite komentarą