Kūmutės žalioji pomidorinė

DSC_0140

Šių, rudenėjančių, dienų aktualija – žali pomidorai. Aprašysiu keletą idėjų.

Būna, kad sumąstymai improvizuoti virtuvėje tampa nuostabiais atradimais, ši sriuba – viena iš naujausių mano kolekcijoje… Skonis pavergia nuo pirmo šaukšto – rūgščiai salstelėjęs, saikingai aštrus. Sriuba nesunkina skrandžio, galima gaminti tiek su mėsišku, tiek su žuvies sultiniu – liks patenkinti ir vegetarai. Na, o kolegės, auginančios savas daržoves, tikrai apsidžiaugs dar vienu žalių pomidorų panaudojimo variantu.

Pirmiausiai iš norimos mėsos ar žuvies išsiverdu

Sultinį

1l vandens skaičiuoju

1kg ragu, šonkaulių (žuvies reiktų mažiau)

Verdu iki putų susidarymo, jas nugraibau, beriu

2aš druskos

1aš prieksonių sriubai mišinio

1 svogūną – luptą, bet nepjaustytą

Verdu apie 30min. Tuo metu susipjaustau

10-12 žalių pomidorų – stambesnėmis riekelėmis

1 vidutinę bulvę – nedideliais kubeliais

Pundelį žaliojo baziliko lapelių – smulkiai

Ištraukiu iš sultinio mėsą, pilu dar apie 1l vandens, užverdu ir suberiu pomidorus ir bulves, verdu apie 15 minučių. Nuo kauliukų nupjaustau mėsą ir grąžinu į puodą. Suberiu kapotus bazilikus ir blenderio pagalba sutrinu viską iki vienalytės masės.  Dar truputį pakaitinu ir iškarto tiekiu. Galima su skrebučiu, su šlakeliu grietinėlės.

Patarimas – žuvies sultiniui rinkitės riebesnę žuvį, labai tinka lašišos papilvės.

Pomidorų tyrė žiemai

PomidoraiMalti

Termiškai apdoroti senjorai pomidorai, anot mokslininkų, yra dar naudingesni sveikatai,  nei švieži. Mat kažkokie stebuklingi likopenai skaistina damų skruostus. Nežinau kiek tame tiesos ir kodėl skaistėja tik moterų skruostai 🙂 Bet suvalgyti visus šviežius pomidorus – misija neįmanoma, todėl džiaugiuosi, kad dalį jų galiu sudėti į stiklainius ir žiemą mėgautis puikiais skoniais.

Šis būdas – vienas paprasčiausių man žinomų konservuoti pomidorus žiemai. Dėl mažo prieskonių kiekio išlieka natūralus pomidorų skonis, todėl žiemą ypatingai skanu prisiminti vasarą, gardžiuojantis šviežių pomidorų aromatu. Geriame kaip tirštas sultis, o sumaišius stiklinėje su šaukšteliu grietinės ir kapotu svogūnu – užsigeriam mėsiškus patiekalus, būna taip pat skanu, kaip vasarą valgant šviežių pomidorų salotas su grietine. Toliau skaityti „Pomidorų tyrė žiemai”

Paprika, marinuota su medumi

PaprikaMeduj

Lauke dūzgia bitės ir širšės, primindamos, kad jau laikas imtis konservų, į kuriuos dedamas medus. Naudojamas jis ne tik dėl saldumo, iš tiesų paprikoms jis suteikia ypatingo poskonio. Agurkams, beje, šis marinatas irgi puikiai tinka.

Tai dabar jau plačiai internete vaikščiojantis receptas, pataisiau kai ką pagal savo skonio receptorius – mažiau acto, daugiau aliejaus, mažiau darbo. Net ir tie, kurie deklaruoja, jog paprika ne favoritinė ar išviso nemėgstama daržovė, šiuo būdu marinuotą valgo su malonumu. Gal todėl, kad skonyje jaučiamas medus smarkiai pakeičia įprastinės marinuotos paprikos skonį. Toliau skaityti „Paprika, marinuota su medumi”

Marinuota cukinija

DSC_0067

Kaip ir kiekvieną rudenį, cukinijos daržuose pradeda mojuot iš lysvės, jas tenka skubiai skinti ir paversti jas žieminiais konservais.  Nesu didelė acto šalininkė, bet šiuo receptu marinuotos cukinijos tokios skanios…

Aprašysiu proporcijas 1kg paruoštų

Cukinijų Toliau skaityti „Marinuota cukinija”

Trinta cukinijos ir jautienos sriuba

DSC_0929

Ypatingai soti ir gardi, karšto patiekalo po lėkštės šios sriubos nebelabai norisi. Naudoju geltoną cukiniją, tuomet spalva būna intensyviai geltona – žymiai gražiau. Sultiniui naudoju

Jautienos šonkaulius

Verdu 7l puode, kad viskas tilptų ir galėtų laisvai kunkuliuot.

4l vandens – apie kilogramą mėsos

Ją verdu ant nedidelės ugnies apie 30-40min. nuo vandens užvirimo. Tuo metu nusilupu

1 vidutinę cukiniją

3 vidutines bulves

2 didelius svogūnus

Cukiniją perpjaunu ir išimu sėklas, metu į sultinį, o bulvių ir svogūnų nesmulkinu, taip ir dedu į puodą su mėsa. Verdu, kol bulvės suminkštėja. Tuomet mėsą ištraukiu ir palieku pravėsti ant pjaustymo lentos, daržoves dedu į virtuvinio kombaino smulkintuvą ir sumalu iki vienalytės masės. Skiedžiu sultiniu, kol gaunu norimą tirštumą.  Mėsą atskiriu nuo kaulų ir supjaustau 2x2cm gabaliukais. Viską vėl grąžinu į puodą, kaičiu ugnį, dedu

2aš druskos (ar pagal skonį)

1aš prieskonių sriubai mišinio

Pašildau, bet nebe užverdu.

Tekiu su šv. žolėm, šlakeliu grietinėlės ar grietinės, skrebučiu.

Patarimas – jei prieskonių mišiny nėra kmynų, įberkite žiupsnelį, jie šiai sriubai duoda labai gerą skonį.

Džiovinta paprika aliejuje

DSC_0910

Džiovinu ir konservuoju papriką antrus metus, pernai pagaminau „pirmą blyną” ir ką gi – skonis niekuo nenusileidžia taip konservuotiems pomidorams. Procesas ilgas, ingredientai  prabangūs, bet sumuštiniai ar makaronų patiekalai atsidėkos nuostabiais aromatais ir skoniais.

Receptas ir gamybos eiga ta pati, kaip ir pomidorų, receptas ir gamybos eiga ČIA.

Vienam 200lm stiklainiukui užpildyti reikės 8-12 paprikų.

Patarimas  – naudokite raudoną arba geltoną papriką, žalia nei estetiškai nei skoniu neatsiskleidė…

Mėtinis obuolių kompotas

obkomp.jpg

Šis konservas užima vieną garbingiausių vietų rūsio lentynose, daugumą kompotų darau dėl tirščių, tačiau šis yra vertas dėmesio  ir dėl skysčio. Išgirtas visų ragavusių. Ypatingai skanus atšaldytas.

Kompotui naudoju mažus obuoliukus – alyvinius, rojaus ar laukinius, esu gaminusi ir iš pjaustytų riekėm didžkių – na, skanu, bet ne taip, kaip mažyliai su visu graužtuku. Gaminu 3 l užsukamuose stiklainiuose – išsiplaunu 3 –  ir naudoju apie 3 kg obuolių. Toliau skaityti „Mėtinis obuolių kompotas”

Česnakinė šaltsriubė

DSC_0454

Dar vienas „baltų šaltibarščių” variantas. Kaip ir visos panašios šaltsriubės – gaivi, lengva, intensyvaus česnakinio skonio.

8-10 porcijų pagaminu iš:

2 litrų kefyro

2 ilgavaisių arba 6-8 trumpavaisių agurkų – būtinai stambiai tarkuotų, ne pjaustytų

Saujos su kaupu kapotų krapų

Tokios pat saujos kapotų svogūno laiškų

Trupučio labai smulkiai kapotų mėtų lapelių

10 presu išspaustų česnako skiltelių

2 šaukštelių druskos

1 citrinos sulčių

Agurkų tarkius dedu į gilų indą ir beriu druską. Sumaišau ir palieku bent keliolikai minučių agurkų sulčių išsiskyrimui. Sudedu likusius produktus, pilu kefyrą, kruopščiai sumaišau ir, gerai atšaldžius, tiekiu. Su virtom bulvėm ar be jų.

Klasikinis marinatas visoms daržovėms

DSC_0799

Labai mėgstu eksperimentus, bet nepamirštu ir klasikos. Aprašysiu universaliausią iš visų man žinomų marinatą ir konservų gamybą. Jis tinka absoliučiai visoms marinuojamoms daržovėms ir jų asorti. Ypatingai gardūs agurkai, svogūnai ir kalafiorai, taip pat skanios cukinijos, morkos, paprikos, žali pomidorai…

Išsiverdu pirminį marinatą, jo verdu iškarto 5l. Marinatą galima laikyti ant viryklės ir kasdien, nuskynus derliaus, be didelių terlionių užkonservuoti keletą stiklainių. Proporcijos: Toliau skaityti „Klasikinis marinatas visoms daržovėms”