Aviečių actas ir ką su juo veikti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apie actą esu rašiusi nemažai, dalyvavau keliose diskusijose su medikais, mokslininkais ir sveikos mitybos specialistais, ir visi vienbalsiai gyrėme naminius fermentuotus actus. Bet šiandien noriu pristatyti vieną naujesnių gyventojų mano lentynose.

Avietinio acto idėją aptikau viename forume prieš Kalėdas, kai potencialių dovanų sąraše forumietė pasidalino šia idėja. Kadangi prieš žiemos šventes apie šviežias uogas galima tik pasvajoti, nusprendžiau palaukti kitos vasaros. Ir kai jau turgaus prekystaliai nuraudo uogomis, prigriebiau kilogramą aviečių, o prekybos centre užsukau į bakalėją. Pirkau 4 rūšių acto, mat labai knietėjo padaryti eksperimentą. Ir štai, kilogramą uogų padalinau į keturias lygias dalis, jas subėriau į litrinius stiklainius ir kiekvieną užpyliau 

350 ml acto

Vienas buvo obuolinis, kitas – spiritinis, trečias – balto vyno, o ketvirtas – raudono vyno actas. Užsukau dangtelius ir stiklainius mėnesiui išsiunčiau į rūsį. Ir kai atėjo ta diena, kai nusileidau aplankyti būtent jų, išsižiojau iš nuostabos. Spalva, kurią avietės atidavė acto rūgščiai, buvo tiesiog tobula. Toliau sekė kvapų degustacija. Labiausiai avietėmis kvepėjo baltieji – spirito ir balto vyno – actai, obuolinis buvo sumišęs, o raudono vyno actas visgi nugalėjo aviečių parfumą. Ką begaminau su Avactu (taip buvo pavadintas avietinis actas), visada gamindavau su visais keturiais skoniais, taip bandydama atrasti su kokiu produktu kuris iš jų geriausiai dera. Ir štai mano sąrašas:

  1.  obuolinis avactas – greitam daržovių juostų ar lazdelių marinavimui, keptuvėje kepamos žuvies palaistymui;
  2.  spiritinis avactas – naminio limonado gamybai, greitam silkės ir daržovių marinavimui;
  3.  balto vyno avactas – universaliausias iš visų, tinka visur, kur naudojamas paprastas actas;
  4.  raudono vyno avactas – ypatingų raudonos mėsos kepsnių greitam marinavimui, šviežių daržovių salotų užpilams.

Ir ta proga, vienas mano mėgstamiausių receptų su balto vyno avactu.

Silkė su bulvėmis ir mėlynaisiais svogūnais

Dviems porcijoms pasiruošiu

1 nedidelį mėlynąjį svogūną

1 silpnai sūdytos silkės išklotinę

2 nedideles virtas bulves

50 ml avacto

50 ml šilto vandens

žiupsnį maltų citrinpipirių

Svogūną supjaustau kuo plonesnėmis riekelėmis ir užpilu mišiniu iš vandens ir avacto. Palieku 15 – 20 minučių, tuo metu nulupu silkės odą, supjaustau pakankamai stambiais gabalais ir jais iškloju serviravimo indą. Viršun tolygiai paskirstau marinuotus svogūnus kartu su skysčiu ir pabarstau citrinpipiriais.

Tiekiu iškarto, su karšta bulve pašonėje, galima ir su grietinės šaukštu, tik jei norisi estetikos lėkštėje, grietinę derėtų dėti į atskirą indelį, mat susimašiusi su avactu grietinė primins manų košę su mėlynių uogiene 🙂

Galima ir formuoti bokštelius, kaip nuotraukoje, tuomet eilės tvarka atvirkščia, ir bulvė tiks jau atvėsusi.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

0 atsakymų į “Aviečių actas ir ką su juo veikti”

  1. Labas vakaras. Artėja žiema, o mano prieskonių ir žolelių lysvėje žaliuoja mėtos, šalavijai ir pan. Sumaniau išsivirti sirupo, bet nežinau, kaip tiksliai tai padaryti. Gal galėtumėt pagelbėti

    1. Miela Vilija, sirupų jau senokai neverdu, ne tik dėl to, kad nemėgstu saldžiai, bet ir dėl menkavertės jų naudos. Tokius žalius gėrius šaldau šaldiklyje, būtinai sausus, kad nesuliptų, tuomet žiemą galima įkvėpti tikro žolelių aromato. Arba džiovinu ir ruošiu arbatas, tik nepiktnaudžiaujant skoniais, vaistažolių misija visgi mus gydyti 😉 Skanių akimirkų.

Parašykite komentarą