Vaikystėje obuolienė buvo superinis greitas maistas, kai palikus labai svarbius reikalus kieme, parbėgdavau namo kuo greičiau ko nors užkąsti. Ir dažniausiai tai būdavo pieno stiklinaitė, riekė batono ir tiek, kiek ant jos telpa, užteptos saldžios obuolių košės. Tiek gerų prisiminimų.
Visi kiti, susiję su savarankiška obuolienės gamyba, buvo ne itin teigiami, jei ir pavykdavo neprisvilinti verdamų obuolių, pavasarį tekdavo atsisveikinti su nė nepradarytais stiklainiais, mat taip ir nerasdavome su kuo ją valgyti.
Bet „obuolių” metais, kai kas nors įpiršdavo kibirą – kitą obuolių, bandžiau virti obuolių pagardus, patiko sūriai saldus derinys su ciberžole ar svogūnais, pagamindavau po kelis stiklainius sezonui. Bet vis kirbėjo tas saldus nostalgiškas skonis ir, perskaičiusi, kad obuolienei, kaip kitoms uogienėms, nereikalingas standartinis didelis cukraus kiekis ir ilgas virimo laikas, atradau savo gamybos būdą. Su obuolių gabaliukais, cinamonu ir dalį cukraus pakeičiant bananų saldumu. Gaminimas gali pasirodyti labai ilgas, bet ruošiant didesnį kiekį vienu ypu, užtrunku tik 4h per dvi dienas, nieko sudėtingo, kai pagalvoji.
Ilgoji dalis yra obuolių paruošimas, juos išsėklinu ir nulupu, išpjaunu duženas ir kitas pažeistas dalis. Paruoštus obuolius pasveriu, kad žinočiau kiek reikės cukraus. Proporcijos sekančios:
1 kg paruoštų obuolių
100 g cukraus
1 šaukštelis cinamono
2 vidutiniai bananai (apie 350 g)
Pusę obuolių suberiu į puodą, kuriame virsiu obuolienę, supilu visą cukrų, tolygiai paskirstau jį ant gabaliukų, puodą dengiu dangčiu ir dedu į vėsią namų dalį, ten pat keliauja ir uždengti likę obuoliai. Laikau 24h, tad kitą dieną jau imuosi virimo. Iki pradedant, pasiruošiu stiklainius ir dangtelius.
Puodą statau ant viryklės, įpilu 100-150 ml vandens (tik tiek, kad būtų padengtas dugnas) ir kaičiu mažiausią įmanomą ugnį. Vis pamaišydama, laukiu, kol užvirs. Tuo metu nulupu ir plonais griežinėliais supjaustau bananus, beriu juos į puodą su obuoliais. Masei užvirus nuo puodo nesitraukiu, maišau mediniu šaukštu, vis kabindama kuo giliau nuo dugno, verdu kol obuoliai susmenga ir pradeda virsti koše. Tuomet suberiu likusius obuolius, cinamoną ir intensyviai maišydama verdu 7-8 minutes, ne ilgiau.
Karštą obuolienę kuo skubiai pilstau į stiklainius, užsuku dangtelius, verčiu aukštyn kojomis ant darbastalio ir palieku iki pilnai atvėsta. Vėliau laikau rūsyje. Pradarytą stiklainį sandėliuoju šaldytuve, dėl mažo cukraus kiekio obuolienė greitai rūgsta, tad geriausia gaminti nedideliuose stiklainiuose.
Valgome su lietiniais, mieliniais blynais, kepta paukštiena, obuoliene gardinu žiemą kepamus trupiniuočius.