Tobula bulvių košė

Žinia, sviestu košės nepagadinsi, byloja liaudies išmintis ir prancūzų virtuvės šefai 🙂 Tačiau vis tik kiek jo nepersistengiant naudoti? O kiek reikia pieno? Kuo dar gardinti košę ir pagaliau kaip išvirti bulves?

Apjungiau visus labai pasiteisinusius būdus bulvių košės gamybai ir gavau tikrai tobulą variantą. Dalinuosi patirtimi:

  • Bulves verdu ne vandenyje, bet sultinyje. Kokiame tik širdis geidžia, tinka ir jautienos kaulų, ir vištienos sultinys. Iš bėdos bėdžiausios tiks ir kubelis.
  • Išvirtas bulves užpilu karštu sviestu ir pienu
  • Košę gardinu apkeptais svogūnais arba pievagrybiais, jeigu košę gaminu kaip savarankišką patiekalą, kartais įmaišau apkeptos šalto rūkymo šoninės ar rūkyto kumpio gabaliukų
  • Košę grūdu rankiniu būdu, ypatingai tinka bulvių presas

Mūsų namų favoritinis skonis:

1 kg nuskustų bulvių

1 litras sultinio

1 šaukštelis druskos

350 ml pieno

90 g sviesto

1 didesnis svogūnas

Žiupsnelis kmynų

Žiupsnelis malto muskato riešuto (nebūtinai)

Nuskustas ir nuplautas bulves supjaustau nedideliais griežinėliais, puode užverdu sultinį ir suberiu bulves. Jeigu sultinys nebuvo sūdytas, beriu arbatinį šaukštelį (be kaupo), pridengiu dangčiu.

Kol verda bulvės, nulupu ir smulkiai supjaustau svogūną. Keptuvėje išlydau sviestą, beriu kmynus, svogūnų gabaliukus ir kepu pamaišant kol svogūnai tampa permatomi. Patikrinu ar išvirę bulvės ir jei taip, nusunkiu ir palieku uždengtame puode.

Į keptuvę atsargiai supilu pieną, beriu muskato, pamaišau ir lukteliu kol visa masė užkaista. Tuo metu bulves sudedu į presą ir išspaudžiu į tą patį puodą. Ant jų supilu keptuvės turinį ir viską kruopščiai išmaišau.

Jeigu nenaudoju preso, supilu pieno mišinį ant bulvių ir grūstuve gaminu košę, kol nelieka nė gumuliuko.

Tiekiu iškarto.

 

2 atsakymai į “Tobula bulvių košė”

Parašykite komentarą