Ar jums pažįstamas patiekalas „zacirka”? Tai pieniška miltinių ar bulvinių kukulaičių sriuba arba dar kitaip kankolienė, rašo kai kurie šaltiniai 🙂 Man tai vaikystės aidas, primenantis kaip dažnai mama virdavo pieniškas sriubas, mano mylimas šviežių daržovių ar perlinių kruopų ir itin nemėgtą makaronų… Bet makaronai mano virtuvėje svečiuojasi dažnai, ir netgi pamėgau gaminti juos pati ir dėti į sriubas, tik ne pieniškas, o į vištienos ar jautienos sultinius.
O kodėl prisiminiau zacirką? Nes kiekvieną kartą, ją virdama, mama trindavo miltus su vandeniu, gamindavo tuos kleckus, kuriuos paskui leisdavo į verdantį pieną. Nes paruoštų kleckų prekyboje nebuvo, o jų gamyba tetrukdavo kelias minutes. Išties šviežio maisto gamyba neatima daug laiko. O aš atradau gudrų variantą – pasigaminu pavyzdžiui špinatinės plikytos tešlos, tešlą įvynioju į maistinę plėvelę, o virdama sriubą atsipjaunu truputį tešlos, greituoju būdu iškočioju, supjaustau juostomis ir štai – lakštiniai sriubai. O kur dar šviežių lakštinių patiekalai su tunu ar vištienos gabaliukais, su varške ir šonine, su… kuo širdis geidžia 🙂
Priminsiu jums kaip pasiruošti tobulos tešlos. Proporcijos tokios:
6 st miltų
10 vš aliejaus
2 st verdančio vandens
100 g špinatų lapelių
Jei gaminu su špinatais, juos suberiu į gilų indą, užpilu verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir palieku bent 5 minutėms. Tuomet nukošiu ir maisto smulkintuvu (blenderiu) sumalu iki vientisos masės.
Miltus persijoju į gilesnį indą, supilu aliejų, špinatų tyrę, supilu verdantį vandenį. Kuo intensyviau išmaišau ir palieku tešlą kelioms minutėms, kad pravėstų. Tada jau rankomis užminkau tešlą. Tešla gaunasi itin elastinga, todėl galima iškočioti labai plonus lakštus. Pjaustau norimo pločio juostas ir leidžiu į verdantį sultinį.
Šviežius makaronus reikia virti trumpiau, lakštiniams sriuboje užteks vos kelių minučių. Ruošiant makaronų patiekalą, juos verdu apie 7-8 minutes ir iškarto maišau su paruoštais priedais.
O jei trūksta spalvų – kartais į tešlą beriu ciberžolės. Kartais burokėlių sulčių ar džiovintų pomidorų miltelių.
Kokius naudojat miltus makaronam?
Makaronams geriausi kvietiniai, mus gerais miltais lepina pažįstamas malūnininkas 🙂