Gruziniškai rauginti žali pomidorai

GruzPom

 Originalus, mažai praktikuotas ir visiškai negirdėtas Lietuvoj receptas. Gaminu juos tada, kai rūkai jau grąsina pakirsti pomidorus, tuomet skinu žalius vaisius ir iš jų gaminu daug gardumynu. Šiuo būdu pomidorų gaminu nedaug, kaip sakau „kartą metuose”. Išraugiam, suvalgom ir laukiam kitų metų.  Esu bandžiusi išrūgusius kimšti į stiklainius ir laikyti per žiemą, deja, po mėnesio jie jau nebebuvo tinkami valgyti… 

 Žalius pomidorus įpjaunu dviem pjūviais per pusę ir dar per pusę, ne iki galo, paliekant bent 2-3mm iki apačios ir tarpus įtrinu

stambia jūros druska

Kiekis priklauso nuo to, kokį sūrumą mėgstate, aukso viduriukui vienam vidutiniam pomidorui imu apie 1/3 aš druskos.

Dideliam inde sumaišau (vienodom proporcijom) smulkiai sukapotus

bazilikus (raudonus ir žalius)

peletrūnus

garbanotas petražoles ir

labai smulkiai kapotus česnakus (vėlgi, skonio reikalas kiek)

Mišinį kemšu į įpjautas vietas ir pomidorus pjūviu aukštyn dedu į puodą.

Pomidorus pridengiu medine lentele ir paslegiu. Po 10 dienų jau galima ragauti nuostabiųjų pomidorų.

 Patarimai:

Nepilkite vandens, kad ir kaip norėtųsi, užteks pomidorų sulčių

Nedėkite jokių kitų žolių – krapų ar gelsvių ar pan.

5 atsakymai į “Gruziniškai rauginti žali pomidorai”

  1. O kur laikyti? Laikiau virtuveje, tai po keliu dienu isimete pelesis. Gal saldytuve reikia?

    1. Miela Vika, laikau būtent virtuvėje, šiltai, kad prasidėtų rūgimas. Pelėsis galėjo atsirasti iš žolelių arba pačių pomidorų.

      1. Kazkur esu skaiciusi, kad pomidoru rugimo pradziai reikia 10-12 laipsniu, veliau galima deti i sadytuva. Vakar pasidariau viena stiklaini tokiu pomidoru, ipyliau vonele (galima kibira) salto vandens ir panardinau iki kaklo -vis vesiau nei kambario temperaturoj

Parašykite komentarą