Keptas kumpis

MesyteNoriu pasidalinti savo patirtim kepant kasdieninį kiaulienos kumpio variantą, šventiškiems renkuosi įmantresnius prieskonius ir, kaip taisyklė, darau su įdarais. Žinoma, pirmiausia ir būtiniausia sąlyga sėkmingam kepsniui yra kokybiška mėsa. Visada ieškau gabalo su bent trupučiu lašinuko, bet jei gaunu tik raumenį, kumpio viršų įpjaunu grotelėmis ir į jas prismaigstau šalto rūkymo lašinukų. Marinuoju mėsą visada panašiai:

Vienam kilogramui mėsos maišau

1aš druskos

6-8 skilteles grūsto česnako

žiupsnelį maltų kadagio uogų

1aš mėgstamų prieskonių mėsai (manieji yra saldžios ir čili paprikos mišinukas)

Visa tai sumaišau indelyje su

šlakeliu apiejaus ir

1aš skysčio iš marinuotų jelapenų ar čili

1aš pomidorų pastos

1aš medaus

Gauta tyre aptepu kumpį, kurį prieš pat tepant  peiliu pakapoju, kad susidarytų daug nedidelių įpjovų. Gerai įminkau prieskonius į mėsą ir gausiai nubarstau garstyčių ar sezamo sėklom.

Kepu kumpį kepimo popieriuje, suvyniojus į bent vieną jo sluoksnį, kad pilnai užsidengtų mėsa. Šonus susegu metalinėm sąvaržėlėm (turiu tam reikalui 4 dideles virtuvės stalčiuje) ir šaunu į orkaitę.  Jungiu 200C , nuo svorio priklausys ir kepimo laikas, 1-2kg gabalą kepu apie 1h. Tuomet perkerpu popierių viršuje ir išskečiu į šonus. Bedu šakutę į mėsą ir stebiu skysčio spalvą – jei ji raudona ar rausva – kepu dar apie 0,5h. arba kol bėgantis skystis tampa baltai balzganas. Tiekiu su įvairiausiais garnyrais.

Kepant jautienos kumpį, naudoju tą patį marinatą, bet mėsą iš anksto storai aptepu skystom garstyčiom ir bent 1h palieku pasimarinuot. Idealiausia – 3-4h. Garstyčios suminkština kietąją jautieną.

Parašykite komentarą