Tešla koldūnams, virtiniams ir naminiams makaronams

DSC_0231

Labai daug metų naudojausi tradiciniu tešlos koldūnams ar virtiniams receptu. Tada viena ausim užgirdau apie plikytą tešlą, radau galybes jos aprašymų internete, eksperimentavau, gaminau, kol atradau savo variantą. Tešlos stebuklingumas tame, kad jos nereikia ilgai minkyti, o svarbiausia – ji nelimpa prie paviršiaus, ant kurio yra kočiojama. Visada, prieš kočiojant, pasigrožiu garuojančia tešla :)

Proporcijos tokios:

6st miltų

10vš aliejaus

2st verdančio vandens

Miltus persijoju į gilesnį indą, supilu aliejų, šaukštu permaišau ir supilu verdantį vandenį. Kuo intensyviau išmaišau ir palieku tešlą kelioms minutėms, kad pravėstų. Tada jau rankomis užminkau tešlą.

Tešla gaunasi elastinga, todėl galima iškočioti labai plonus lakštus. Pjaustau norimo dydžio formas ir formuoju virtinius su norimu įdaru.

Iš šios normos gaunasi apie 100 virtinių, 4/5 jų užšaldau.

Ši tešla taip pat puikiai tinka naminių makaronų gamybai.

Patarimas – kad šaldomi virtiniai ar koldūnai nesuliptų, prieš dedant į maišelius, juos paskleidžiu šaldiklyje kol tampa kieti ir tik tada pakuoju.

DSC_0241

 

Citata

39 Komentaras (+add yours?)

  1. Ruta
    Sau 28, 2015 @ 14:51:26

    Kazin, ar netiktu si tesla ceburekams – kazka panasiai dariau…

    Atsakyti

    • Kumucia
      Sau 28, 2015 @ 14:55:52

      Miela Rūta, čeburekams vietoj verdančio vandens naudoju gazuotą vandenį ir kiaušinių dedu į tešlą. Bet visada galima pabandyti, kitą kartą, gamindama šią tešlą, būtinai pabandysiu vieną čebureką iškept. Jei pavyks, pavadinsiu juos “Rūtos čeburekai” :)

      Atsakyti

    • Erika
      Vas 03, 2015 @ 19:23:36

      Net labai tinka ceburekams. Gaminu juos jau keli metai. Nepraeina nei vienas gimines ar draugu baliukas be mano ceburekiuku “pachmeliuku” 😀.

      Atsakyti

  2. valerija
    Sau 28, 2015 @ 18:30:15

    Labai esu dekinga už naudingus patarimus.

    Atsakyti

  3. Nomeda
    Sau 29, 2015 @ 08:08:26

    O lazanijai tokie makaronai tiktu? Kaip suprantu jie turi buti kietesni ir su kiausiniu , beda tame, kad kietos beveik neimanoma iskocioti,o si butu superine alternatyva

    Atsakyti

  4. Tomas
    Sau 30, 2015 @ 20:21:14

    Labai atsiprasau, bet nesupratau jus matavimo vienetu….

    Atsakyti

  5. Nomeda
    Vas 12, 2015 @ 13:25:03

    Lazanija galima daryti su šviežios makaronu tešlos lakštais,tik klausimas ar ši neištiž-atlaikys? Bandom :)

    Atsakyti

  6. Trackback: Virtinukai su sūriu ir pesto | Kūmutės Virtuvė
  7. Dominika
    Bir 09, 2015 @ 04:27:35

    Sveikos šeimininkės,ar nebandėte kvietinius miltus maišyti su kukurūzų miltais,ir dėl spalvos įdėti ciberžolės? Gaunasi trapūs ir gražiai gelsvos spalvos, plikytos tešlos virtinukai. Sumaišiau ir buvau nustebinta savo atradimo ..

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Bir 09, 2015 @ 04:52:53

      Labas, Dominika. Ciberžole tešlą esu dažiusi, ir burokėlių sultimis, ir špinatais žaliai. Smagu, kai spalvota. O kukurūzų miltai man asmeniškai nepatinka…

      Atsakyti

  8. Trackback: Mini čeburekai | Kūmutės Virtuvė
  9. Nijole
    Rgs 07, 2015 @ 04:42:19

    Ar virtinukai is sios teslos nesuverda? Man patinka kietesne virtinuku tesla.

    Atsakyti

  10. Trackback: Suktinukai | Kūmutės Virtuvė
  11. Tina
    Bal 12, 2016 @ 19:25:33

    Nereali tešla, pagaliau atradau savo tešlą :)

    Atsakyti

  12. Ilona
    Geg 09, 2016 @ 13:32:45

    Aciu uz recepta:) tesla ideali gavos:)

    Atsakyti

  13. Laima
    Lie 20, 2016 @ 13:19:02

    Sveikos,gal galit parašyti,kiek stiklinė turi ml,nes ji yra įvairių dydžių.Ir dar.Kiek reikia mėsos 100 virtinių.Man kiekis būtų tinkamas,ir mano koldūnų forma,manau,tokia pati.Ačiū

    Atsakyti

  14. Dalia
    Rgp 04, 2016 @ 06:22:54

    Kokius miltus naudojate plikytiems virtiniams?

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Rgp 04, 2016 @ 10:07:20

      Kvietinius, Dalia. Aukščiausios rūšies. Jokie kiti bandyti – rupūs, ruginiai, žirnių, avižų – miltai netiko…

      Atsakyti

      • Dalia
        Rgp 04, 2016 @ 17:12:08

        Ačiū už atsakymą :-) Daugelis makaronams ir virtiniams naudoja ekstra miltus, tad norėjau pasitikslinti.

      • Kūmucia
        Rgp 04, 2016 @ 17:32:54

        Prašom :) Ekstra esu bandžiusi, tešla gavosi kaip su kristalais, gal dėl plikymo karštu vandeniu miltuose esantis krakmolas susimetė į mini gumuliukus?

  15. Maryte
    Lap 13, 2016 @ 08:07:40

    aciu uz naudingus patarimus,☺

    Atsakyti

  16. Jurate
    Sau 17, 2017 @ 13:59:50

    Niekada nerasau komentaru,nors ir bunu suzaveta receptu :D Bet…bet si kart,nesusilaikiau.Tobulybiu tobulybe,as apie tesla :D Labai megstu koldunus,su idarais problemu niekad neturiu,gaunasi skanus,bet teslos niekaip nepavygdavo normalios pasigamint,nusivyliau SAVIMI aisku,ir galvojau nei velnio nepavyks man,na ir negaminau.Siandien pabandziau vel,gal po metu,ir PUIKIAI PAVYKO :D Taigi,ir as atradau savaja tesla,dirbti lengva ir smagu :) ACIU ACIU ACIU :)

    Atsakyti

  17. Irena
    Kov 23, 2017 @ 10:29:52

    Sveiki, man asmeninskai si tesla nepatiko ir manau ji netinka koldunams, nes isverdant buna labai minksta. Gal ji tiktu ravioliams, nes ten idaras jau gatavas valgymui, tuomet pavirus kokias 2 min, ne ilgiau!, nes gausis kose, butu viskas normaliai. Nepatiko dar ir del to, kad jauciamas aliejaus skonis. Taip, kociojant ar minkant ji gera, nelimpa, bet tik tiek, deja. Koldunams, gera tesla labai paprasta: miltai, siltas vanduo ir druska. Taip pat nelimpa, kociojasi lengvai ir svarbiausia isvirus jie nesuira, nepasidaro kose ir nera jokio aliejaus skonio.
    Taciau tai tik mano nuomone, gal kam ir patiks, nes skonio supratimas individualus.

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Kov 24, 2017 @ 07:43:09

      Miela Irena, žinoma, pasirinkimo reikalas. Bet. Mano N metų verdami koldūnai su šia tešla niekuomet nebūna minkšti ar juolab neturi aliejaus skonio, nes:
      1. niekada nededu druskos į tešlą, koldūnams ar ravioliams kaip jūs sakote, sūdomas vanduo, kuriame jie verda;
      2. labai paprasta tešla visada turi receptūrą – kiek ir ko maišyti, kad gauti teisingą tešlą, vanduo ir miltai nėra receptas :)
      3. kadangi pati gaminu aliejus, galiu drąsiai pasakyti, kad tešlai naudojote labai prastos kokybės aliejų. 10 šaukštų aliejaus 6 stiklinėse miltų tiesiog ištirpsta, ir niekada nėra skleidę jokio kvapo. Bandykite su geresnės kokybės produktais. Miltais tame tarpe ;)
      Skanių akimirkų!

      Atsakyti

  18. Jurgita
    Bal 05, 2017 @ 14:51:52

    Labai aciu uz nuostabiai paprasta recepta. Koldunai su mesa ir su varske gavosi fantastiski. Patiko, kad tesla isvirusi ne per kieta.

    Atsakyti

  19. Rima
    Geg 10, 2017 @ 14:39:17

    Kumucia… geras receptukas..as va ka tik pasidariau a la japoniskai ( jusu tesla pasigamainau ,- tris stikline isspaustus rutuliukus salia sudejau, tarpusavy sujungus,ir idaras – farsas su smulkiai pjaustyta vistienos krutinele (plius kas priklauso,,svog,kiaus..ir t.t. ( cia jau kas ka deda, tas ir tiks..) susukau i rozytes..ir isviriau garu puode…sustacius juos…negaliu nuo lekstes atsitraukti… ir laiminga jusu teslos receptuka radus..dekui labai…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos