Labai daug metų naudojausi tradiciniu tešlos koldūnams ar virtiniams receptu. Tada viena ausim užgirdau apie plikytą tešlą, radau galybes jos aprašymų internete, eksperimentavau, gaminau, kol atradau savo variantą. Tešlos stebuklingumas tame, kad jos nereikia ilgai minkyti, o svarbiausia – ji nelimpa prie paviršiaus, ant kurio yra kočiojama. Visada, prieš kočiojant, pasigrožiu garuojančia tešla 🙂
Proporcijos tokios:
3 stiklinės miltų
5 šaukštai aliejaus
1 stiklinė verdančio vandens
Jei planuojate dalį virtinių užšaldyti, gaminkite iš dvigubos normos.
Miltus persijoju į gilesnį indą, supilu aliejų, šaukštu permaišau ir supilu verdantį vandenį. Kuo intensyviau išmaišau ir palieku tešlą kelioms minutėms, kad pravėstų. Tada jau rankomis užminkau tešlą.
Tešla gaunasi elastinga, todėl galima iškočioti labai plonus lakštus. Pjaustau norimo dydžio formas ir formuoju virtinius su norimu įdaru.
Ši tešla taip pat puikiai tinka naminių makaronų gamybai.
Patarimas – kad šaldomi virtiniai ar koldūnai nesuliptų, prieš dedant į maišelius, juos paskleidžiu šaldiklyje kol tampa kieti ir tik tada pakuoju.
Kazin, ar netiktu si tesla ceburekams – kazka panasiai dariau…
Miela Rūta, čeburekams vietoj verdančio vandens naudoju gazuotą vandenį ir kiaušinių dedu į tešlą. Bet visada galima pabandyti, kitą kartą, gamindama šią tešlą, būtinai pabandysiu vieną čebureką iškept. Jei pavyks, pavadinsiu juos „Rūtos čeburekai“ 🙂
Net labai tinka ceburekams. Gaminu juos jau keli metai. Nepraeina nei vienas gimines ar draugu baliukas be mano ceburekiuku „pachmeliuku“ 😀.
Miela Erika, man čeburekai gavosi kietoki, bet gali būti, kad ne itin plonai iškočiojau lakštus 😉
Labai esu dekinga už naudingus patarimus.
Smagu, kad skaitote, Valerija, ačiū 🙂
O lazanijai tokie makaronai tiktu? Kaip suprantu jie turi buti kietesni ir su kiausiniu , beda tame, kad kietos beveik neimanoma iskocioti,o si butu superine alternatyva
Gera mintis, Nomeda. Aš gaminu tik lakštinius, bet tikrai galima pabandyti sudžiovinti keletą stačiakampių lazanijai. Pabandom 🙂
Labai atsiprasau, bet nesupratau jus matavimo vienetu….
Labai standartiniai vienetai 🙂 Rubrikoje „About“ aprašyti.
st – stiklinė
vš – valgomasis šaukštas
Lazanija galima daryti su šviežios makaronu tešlos lakštais,tik klausimas ar ši neištiž-atlaikys? Bandom 🙂
Lauksiu komentaro po bandymo 🙂
Sveikos šeimininkės,ar nebandėte kvietinius miltus maišyti su kukurūzų miltais,ir dėl spalvos įdėti ciberžolės? Gaunasi trapūs ir gražiai gelsvos spalvos, plikytos tešlos virtinukai. Sumaišiau ir buvau nustebinta savo atradimo ..
Labas, Dominika. Ciberžole tešlą esu dažiusi, ir burokėlių sultimis, ir špinatais žaliai. Smagu, kai spalvota. O kukurūzų miltai man asmeniškai nepatinka…
Ar virtinukai is sios teslos nesuverda? Man patinka kietesne virtinuku tesla.
Miela Nijole, jei turite omeny ar jie išsileidžia ir išplaukia įdaras – tuomet ne.
Nereali tešla, pagaliau atradau savo tešlą 🙂
Skanaus, Tina 🙂
Aciu uz recepta:) tesla ideali gavos:)
Labai džiaugiuosi vis didesniu išbandžiusių šią tešlą būriu. Skanių akimirkų 🙂
Sveikos,gal galit parašyti,kiek stiklinė turi ml,nes ji yra įvairių dydžių.Ir dar.Kiek reikia mėsos 100 virtinių.Man kiekis būtų tinkamas,ir mano koldūnų forma,manau,tokia pati.Ačiū
Labą vakarą, Laima. Mano receptuose stiklinė yra 200ml, šiam receptui nėra didelio skirtumo tūris, nes viskas skaičiuojasi ta pačia stiklinaite. O mėsos kiekis 100 virtinių gali būti labai įvairus, žiūrint kaip plonai kočiosite, kiek įdaro dėsite ir pan. 1kg faršo turėtų būti pats tas, o jei ne – https://kumutesvirtuve.lt/2015/11/28/suktinukai/ 😉
Kokius miltus naudojate plikytiems virtiniams?
Kvietinius, Dalia. Aukščiausios rūšies. Jokie kiti bandyti – rupūs, ruginiai, žirnių, avižų – miltai netiko…
Ačiū už atsakymą 🙂 Daugelis makaronams ir virtiniams naudoja ekstra miltus, tad norėjau pasitikslinti.
Prašom 🙂 Ekstra esu bandžiusi, tešla gavosi kaip su kristalais, gal dėl plikymo karštu vandeniu miltuose esantis krakmolas susimetė į mini gumuliukus?
aciu uz naudingus patarimus,☺
Miela Maryte, man labai smagu, kad naudingi 🙂 Ačiū.
Niekada nerasau komentaru,nors ir bunu suzaveta receptu 😀 Bet…bet si kart,nesusilaikiau.Tobulybiu tobulybe,as apie tesla 😀 Labai megstu koldunus,su idarais problemu niekad neturiu,gaunasi skanus,bet teslos niekaip nepavygdavo normalios pasigamint,nusivyliau SAVIMI aisku,ir galvojau nei velnio nepavyks man,na ir negaminau.Siandien pabandziau vel,gal po metu,ir PUIKIAI PAVYKO 😀 Taigi,ir as atradau savaja tesla,dirbti lengva ir smagu 🙂 ACIU ACIU ACIU 🙂
Miela Jūrate, nėr smagiau nei sulaukti tokių komentarų.Gera dalintis gerais receptais 😉 Skanaus
Sveiki, man asmeninskai si tesla nepatiko ir manau ji netinka koldunams, nes isverdant buna labai minksta. Gal ji tiktu ravioliams, nes ten idaras jau gatavas valgymui, tuomet pavirus kokias 2 min, ne ilgiau!, nes gausis kose, butu viskas normaliai. Nepatiko dar ir del to, kad jauciamas aliejaus skonis. Taip, kociojant ar minkant ji gera, nelimpa, bet tik tiek, deja. Koldunams, gera tesla labai paprasta: miltai, siltas vanduo ir druska. Taip pat nelimpa, kociojasi lengvai ir svarbiausia isvirus jie nesuira, nepasidaro kose ir nera jokio aliejaus skonio.
Taciau tai tik mano nuomone, gal kam ir patiks, nes skonio supratimas individualus.
Miela Irena, žinoma, pasirinkimo reikalas. Bet. Mano N metų verdami koldūnai su šia tešla niekuomet nebūna minkšti ar juolab neturi aliejaus skonio, nes:
1. niekada nededu druskos į tešlą, koldūnams ar ravioliams kaip jūs sakote, sūdomas vanduo, kuriame jie verda;
2. labai paprasta tešla visada turi receptūrą – kiek ir ko maišyti, kad gauti teisingą tešlą, vanduo ir miltai nėra receptas 🙂
3. kadangi pati gaminu aliejus, galiu drąsiai pasakyti, kad tešlai naudojote labai prastos kokybės aliejų. 10 šaukštų aliejaus 6 stiklinėse miltų tiesiog ištirpsta, ir niekada nėra skleidę jokio kvapo. Bandykite su geresnės kokybės produktais. Miltais tame tarpe 😉
Skanių akimirkų!
Labai aciu uz nuostabiai paprasta recepta. Koldunai su mesa ir su varske gavosi fantastiski. Patiko, kad tesla isvirusi ne per kieta.
Miela Jurgita, labai džiaugiuosi 🙂
Kumucia… geras receptukas..as va ka tik pasidariau a la japoniskai ( jusu tesla pasigamainau ,- tris stikline isspaustus rutuliukus salia sudejau, tarpusavy sujungus,ir idaras – farsas su smulkiai pjaustyta vistienos krutinele (plius kas priklauso,,svog,kiaus..ir t.t. ( cia jau kas ka deda, tas ir tiks..) susukau i rozytes..ir isviriau garu puode…sustacius juos…negaliu nuo lekstes atsitraukti… ir laiminga jusu teslos receptuka radus..dekui labai…
Miela Rima, labai prašom 🙂 Skanių akimirkų!
Sutiksiu su Jūrate: tešla – LEDAS!!!
Bandžiau įvairius plikytos tešlos receptus – vis kildavo įtarimas, kad kažkas ne taip, kažko trūksta. O čia – še tau – trys ingradientai ir viskas. Net užmiršt neįmanoma.
Viso gero kitiems receptams :)))
Ir komentaras ledinis 🙂 Skanių akimirkų, Tadai.
Ačiū už receptą. Koldūniukai gaunasi puikūs. Perskaičiau visus komentarus ir įdomu pasidarė…. Tai ar pabande Nomeda iš šios tešlos lazaniją gaminti :/ Nesakė?:)
Nomeda nerašė, bet Kūma garantuoja 🙂
Išbandyta 🙂 mažosios ausytės su džiovintais grybais, didesni virtinukai su saldžia varške, o likučiai… skyliams 😀 SUPER tešla 🙂
Labai džiaugiuosi, mieloji. Stebuklinga tešla, tikrai 🙂
Labai aciu uz recepta. Si tesla patiko visai musu seimai. Gaminu ir koldunus ir mini ceburekus. Tesiog SUPER!!
Miela Alina, labai džiaugiuosi 🙂
O kodėl man suvirė viskas į smulkius gabalėlius? Padariau kuldunus, galvojau iš likusios masės makaronų isvirsiu… tai dabar ir tuos pačius koldūnus bijau virt 😂😂
Greičiausiai buvo per ilgai virta, nes tai pirmas kartas, kai girdžiu, jog kažkas su šia tešla nepavyko :/
Isbandziau šią tešlą,super,nors ir naudojau ne aukščiausios rūšies,bet speltos miltus.
Kaip faina, kad super 🙂
Laba,
Kokios rūšies miltai?
Ačiū.
Sveiki! Kvietiniai miltai, ne extra, ne aukščiausios rūšies. Tiesiog kvietiniai 🙂 Kaip tik šiandie rašė skaitytoja, kad gavo puikią tešlą ir iš speltos miltų.