Plikyti sausainiai

DSC_1124

Žiemos vakarai labai tinka sukiojimuisi virtuvėje, todėl dažniau lepinu šeimyną saldumynais. Nors šių sausainių saldumynais vadinti gal ir nederėtų, cukraus juose tikrai nedaug, labiau užburia minkšta, puri tekstūra ir lengvas vanilės prieskonis. Na, tikiu, kad visi esate bent kartą ragavę pirktinių tuščiavidurių plikytinukų, jei mėgstate – pasigaminkite būtent tokių. Šis tešlos receptas tiks ir eklerų gamybai.

Garantuotai geram rezultatui būtinos kelios sąlygos – turi būti vienodas vandens ir pieno kiekis, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros ir miltus būtina persijoti. Kol neišmokau šių pamokų, sausainių vaizdas ir skonis labiau liūdino, nei džiugino.

Kad nereikėtų sverti ar matuoti skysčių tūrio, aprašysiu proporcijas, matuojant 250ml stikline ar puodeliu. Reikalingi produktai:

0,5st pieno

0,5st vandens

100g sviesto (apie 0,5 standartinio pakelio)

1st miltų

4vš balto cukraus

1aš vanilinio cukraus (ar lašelis vanilės esencijos)

4 vidutinio dydžio kiaušiniai

Į puodą supilu vandenį, pieną ir cukrų, dedu gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaičiu ugnį. Skysčiams užkaitus suberiu ir vanilinį cukrų. Maišau mentele, kol cukrus ištirpsta, užvirinti nereikia. Miltus persijoju ir suberiu į karštą skystį, puodui tebekaistant ant ugnies intensyviai maišau, kol tešla sušoka į kamuolį. Puodą perkeliu ant medinės lentelės, tešlai leidžiu pailsėti 5-7min., tuo metu iš spintelės traukiu mikserį ir neskubant pradedu plakti tešlą, vis įmušant po vieną kiaušinį, kol ji tampa vientisa, blizgia.

Tešlą sudedu į konditerinį maišelį ar švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spaudžiu norimo dydžio sausainius. Jie pūsis, todėl reikia palikti nemažus tarpelius. Man patinka ratukai (kaip matote nuotraukoje), jie mažiau svyla, nei kūgio formos sausainiai.

Sausainius kepu apie 30min. 180C.

Svarbu – neskubėkite traukti sausainių iš orkaitės, tegu jie ten ir atvėsta. Traukiant lauk karštus, jie subliūkšta.

DSC_1125

 

 

 

 

 

 

Citata

8 Komentaras (+add yours?)

  1. Greta
    Sau 15, 2016 @ 11:33:43

    Pagaliau kas nors normaliai paaiškino, kaip reikia kepti plikytus sausainius. mano šeima juos labai mėgsta, bet visada baigdavosi pirktiniais, todėl, kad po kelių nevykusių bandymų, nustojau kepusi. Būtinai išbandysiu šį receptą, nes atrodo labai patraukliai.

    Atsakyti

  2. zita
    Sau 15, 2016 @ 18:03:24

    aciu uz recepta, puikius ir suprantamas.Patinka pas tave svecuose kumute.

    Atsakyti

  3. Nijole
    Sau 18, 2016 @ 18:16:15

    Receptas patiko einu bandyti, kaip iskepsiu parasysiu kaip sekesi.Aciu

    Atsakyti

  4. Tatjana
    Sau 19, 2016 @ 18:25:04

    Labas,kumutė,ar kiaušinius mušti į karšta tešla ar pravėsusia?

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Sau 19, 2016 @ 19:28:39

      Miela Tatjana, ačiū už klausimą, pakoregavau tekstą. Truputį atvėsinti tešlą reikia, aš vėsinu tiek, kiek reikia laiko išsitraukti iš spintelės mikserį, uždėti antgalius ir pasiruošti kiaušinius.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos