Dar viena naujiena, netyčiom pakliuvusi į mano rankas, tai miežinis salyklo koncentratas. Viskas, kas koncentruota, man sukelia atstūmimo reakciją, pirma tokia ir buvo, pamačius juodą butelaitį vienoje prieskonių parduotuvėje, besidairant alaus mielių. Pamaniau, kad tai alaus gamybai skirtas produktas, bet perskaičius etiketės turinį ir paplepėjusi su pardavėja apie tai, kaip juodai jis nudažo duoną ir kokį nepakartojamą skonį suteikia jai, susigundžiau 🙂
O dar neseniai akis užkliuvo už raugo duonai recepto, kurį viena miela kulinarė patarė gaminti iš… kefyro. Genialu! Buvau girdėjusi, kad mūsų turguose žmonės perka raugintų kopūstų sultis ir į jas nardina virtus burokėlius, juk tai garantuotas rezultatas. O kefyras jau irgi rūgęs surūgęs, ir viskas jame turi greitai pasiduoti fermentacijos procesui.
Gaminau jau šešis raugus, su keturiais skirtingais miltais, ir visi šeši kartai jau sekančią dieną po paruošimo būdavo pasiruošę kelti duoną. Nei greičiau, nei rūgščiau mano patirty nėra buvę.
Paruošti labai lengva, nes viskas skaičiuojasi vienu puodeliu ar stikline. Kokios talpos ji bebūtų, laikantis vieno nesudėtingo skaičiavimo, visada gausite puikų rezultatą.
Raugui reikia:
1 puodelio riebesnio kefyro
1 puodelio rupaus malimo ruginių miltų
Viską mediniu šaukštu išsuku gilesniam dubeny ir jį statau ant darbastalio virš radiatoriaus. Praėjus daugmaž parai, raugas pradeda pukšėti ir gaminti gražius sproginėjančius burbulus. Vis pamaišau, o sekančią dieną jau planuoju juodos duonos duonos kepimą.
Tešlai paruošti reikės:
2 puodelių miltų
1 aš druskos
1 vš miežinio salyklo
0,5 aš kmynų
1 vš sezamo sėklų
Po 2 vš moliūgų ir saulėgrąžų išspaudų (tinka keisti sėlenėlėmis ar avižų dribsniais)
Galima naudoti 2 skirtingų rūšių miltus, kiekvienų po puodelį. Mums, rūgštaus skonio mėgėjams, anei cukraus anei medaus nereikia, bet tikrai galima pasaldinti, pagal skonį. Lygiai taip pat galima rinktis priedus – įberti moliūgų, čija ar judros sėklų į tešlą.
Pirmiausiai į raugą įmaišau salyklą, tuomet beriu visus likusius priedus ir tešlą keliolika minučių intensyviai minkau, suformuoju kepaliuką ir dedu jį į kepimo formą. Kartais darau įstrižas įpjovas, kartais perbraukiu šaukšto kotu per vidurį, tuomet kepdama duona įgyja dar ir įdomią formą. Užberiu sezamo sėklas ir palieku ramybėje ir šiltoje vietoje bent 4 valandoms, kad pakiltų, tuomet dedu į iki 150C įkaitintą orkaitę ir kepu dvi valandas.
aciu uz gera recepta, noriu dar paklausti, juk reikia pasilikti raugo sekanciam kepimui…ar is sio kiekio kazkiek pasilikti ir laikyti saldytuve, ar Jus kieviena karta ruosiate rauga is naujo?
Stasele, ačiū ir jums, kad skaitot 🙂 Aš raugą įpratau gaminti kaskart naują, nes man tai tetrunka kelias dienas, bet kaip ir su įprastiniu raugu, galite palikti jo kitam sykiui.
Labai sudomino receptas. Noriu pasitikslinti – šis raugas jums surūgsta per parą? Jeigu ryt ryte užmaišyčiau, poryt jau galėčiau kepti duoną?
Miela Loreta, rūgimas prasideda po paros, bet duoną kepu po dvejų dienų. Bet žiūrėkite kaip jums vyks rūgimas, gali būti ir lėtesnis 😉
Aš taip pat bandysiu pasidaryti duonai rauga .
Oiš kur gauti miežio salyklo?
Miela Rasa, Vilniuje Delonos parduotuvėse yra, kituose miestuose nežinau, bet yra visagalis Google, galima jo paklausti 🙂
Sveiki,
Ar pavyktų raugą pasidaryti iš paprastų ruginių miltų?
Miela Emilija, pavyktų!
Sveiki. Labai įdomus receptas, jau užmaišiau raugą. O vandens duonytei nebereikia?
Miela Valerija, šiame recepte aprašiau minkomą duoną, jai papildomai vandens nereikia.
O ar galima bandyti kepti pagal šį receptą be salyklo, ką jis suteikia duonelei?
Žinoma galima, salyklas suteikia tamsią spalvą ir suteikia savito, juodos duonos skonio.