Burokėlių sriuba su džiovintais obuoliais

img_20180228_104040182943427.jpg

Vienas ingredientas gali pakeisti patiekalą. Ir taip radikaliai, kad paragavus norisi ploti katučių. Toks vienas produktas, netyčiom įkritęs į burokėlių sriubą, pakeitė mano mitybą. Mat burokėlių sriubos nevalgiau nuo darželio laikų, kažkas joje mane gasdino. Gal kraujo spalva? O gal istorija, kai būdama kokių ketverių giminių baliuj paprašiau tetos ridikėlio. Bet kadangi dar painiojau žodžius, pasakiau „burokėlio”. Teta buvo išmintinga, ji kelis kartus perklausė ar tikrai noriu bu-ro-kė-lio, bet aš iš susigėdimo taip susipainiojus tik linkčiojau, todėl ji man davė virtą luptą burokėlį ir, žinoma, stebėjo kaip aš jį valgau. Ir aš žiūrėčiau 🙂 Buvo bai-siai bloga. Toks ir buvo likęs santykis su jais, atsargus, ir ypač ne sriuboj. Bet tik lig tol, kol pradėjau gaminti tokią – su džiovintais obuoliais.

Taigi, jei vakare susėsime prie stalo keturiese, į 5l puodą pilu 3l vandens ir dedu

1kg jautienos kulninės (ar krūtinės su kaulu)

Vandeniui užvirus, sumažinu ugnį, pridengiu puodą ir palieku virti 40-45 min. Tą laiką išnaudoju daržovių ruošai:

3 vidutines bulves – supjaustau stambiais šiaudeliais

2 vidutines morkas – tokiais pačiais šiaudeliais

1 didelį virtą buroką – sutarkuoju “burokine” tarka

1 stiklinę džiovintų obuolių  – supjaustau kubeliais

1 vidutinį svogūną – sukapoju stambiais kubeliais

Išvirusią jautieną iškeliu į lėkštę ir palieku atvėsti, o tuo tarpu įkaitinu keptuvę su šlakeliu saulėgrąžų aliejaus ir sudedu svogūnus ir morkas, lėtai maišant kepu apie 10 min. Jautieną atskiriu nuo kaulo ir pasmulkinu iki nedidelių gabaliukų. Sultinį, jei reikia, perkošiu, vėl užkaičiu ir sudedu mėsą ir visas daržoves, išskyrus burokėlius ir obuolius.

Lukteliu 5-7 min., tuomet įpilu

2 v. š. obuolių acto

ir sudedu burokėlius ir obuolius. Pasūdau, pagardinu prieskonių sriubai mišiniu, jei sriuba atrodo per tiršta – įpilu šiek tiek karšto vandens. Išjungus ugnį, puodą dengiu dangčiu ir leidžiu sriubai subręsti bent 15 min. Tiekiu su grietine ar grietinėle ir ruginės duonos riekele.

Sriuba gaunasi tiršta, obuolių actas suintensyvina burokėlių raudonį, spalviniai gaunasi labai graži, ir labai soti sriuba.

Vienas atsakymas į “Burokėlių sriuba su džiovintais obuoliais”

  1. Už receptą prašom, jei tikrai gaminote. O už paslėptą reklamą nesusidraugausime. Palieku valandai komentarą kabėti, kad perskaitytumėte ir suprastumėte, kad suprantu ką darote.

Parašykite komentarą