Vanilinės barankos

 

edf
edf

Apvalūs daiktai pasąmoniniam lygyje asocijuojasi su begalybe, tai sužinojau labai seniai, bet praktiškai pradėjau pastebėti tuomet, kai ypatingo nuobodumo susirinkimuose ar kursuose pripiešdavau darbo knygas apvalių ratų ar aštuoniukių, tirštai ir gausiai. Ir jei jau tuomet būčiau atkreipusi į tai dėmesį, turbūt žymiai anksčiau būčiau metusi ofiso stiliaus gyvenimą ir atsidūrusi gamtos glėby, kuriame dabar tikra ta žodžio prasme gyvenu. Ir gaminu.

O neseniai praūžusio Kaziuko jomarkui gavau užsakymą iškepti apvalių barankų. Na, kol turiu laisvę rašyti taip, kaip matau pasaulį, riestainiais barankų nevadinsiu, neskamba nors tu ką 🙂 O barankų kepusi nebuvau, todėl buvo įdomu nerti į receptų lobynus internete ir surasti įdomiausią, kurį dar galėčiau paįvairinti savo fantazija.

Didysis atradimas buvo tame, kad ruginiai miltai dera su vanile. Barankos gavosi sluoksniuotos, tamsios, kvapnios ir ne itin panašios į tas jormarkines kvietines. Bet tame ir žavesys.

4 st ruginių miltų

7 g sausų mielių (ar 3 vš duonos raugo)

1 aš druskos

4 vš rudojo cukraus

1 st šilto vandens

2 vš bekvapio tyro aliejaus

2 aš vanilinio cukraus

1 vš pieno

2 aš aguonų (nebūtinai)

Mieles ir abu cukrus sudedu į gilų indą, mediniu šaukštu patrinu ir užpilu šiltu vandeniu. Maišau, kol cukrus nebegirgžda. Suberiu druską, pilu aliejų ir vėl permaišau. Įsijoju 3 stiklines miltų, indą dengiu rankšluosčiu ir valandai dedu į šiltą namų kertelę.

Praėjus numatytam laikui, įsijoju paskutinę stiklinę miltų ir tuomet išminkau tešlą. Ją dedu ant darbastalio ir supjaustau į 12 vienodų dalių. Kiekvieną gabalą rankomis susuku į virvę, dedu į kepimo p[opieriumi išklotą skardą, susuku ratuką ir labai kruopščiai sujungiu galus. Taip paruoštus kepinius konditerinio teptuko pagalba aptepu pienu, pabarstau aguonomis, skardą dedu į orkaitę, jungiu 150C temperatūrą ir laikmatyje nustatau 15 minučių. Prėjus šiam laikui, temperatūrą didinu iki 200C ir kepu dar apie 5-7 minutes. Barankos smarkiai išsipučia.

Iškeptas atvėsinu ir laikau popierinėje pakuotėje.

Gardžios su šiltais gėrimais, taip pat galima perpjauti skersai, patepti sviestu ir mėgiama uogiene, daugelis amerikiečių paantrintų, kad taip pateikiami beigeliai patys skaniausi.

Parašykite komentarą