Su Italija turiu labai asmeninį santykį, mane artimiau pažįstantys žino kodėl. O mažiau pažįstantiems pasakysiu tiek – esu ten kurį laiką gyvenusi ir išgyvenusi jausmų jūras, net po 25 metų nesimatymo susikalbu jų kalba ir be proto myliu italų kavos, vyno ir nesmerkimo kultūrą. Tikra ta žodžio prasme be proto, nes protu suvokti jų nuoširdumo neįmanoma, tai pajaučiama tik širdim ir tik tuomet, kai nuoširdžiai atsiveri pokalby. Iš paskutinės, vos 5 dienų kelionės po pietų Italiją, parsivežiau dag kulinarinių idėjų ir receptų, bet šiandien norėčiau papasakoti apie tai, kaip italai namuose gamina kapučino putą. Kai buto, kuriame nakvojome, šeimininkė Vittoria plakė mums pieną kavai, kilnojau antakius. O dar labiau nustebau, kad tas indas, kuriame gaminamos putos, yra mums įprastas kavos ar arbatos nuspaudėjas, tik pritaikytas Italijos rinkai ir pavadintas „Capuchino maker”, bent jau tą byloja užrašas ant dugno indo, iš visos širdies padovanoto mano naujos draugės Vittorios.
Metaliniame inde pieną galima iškarto pašildyti, bet putą gausite ir iš šalto pieno, jei gamintumėte mums įprastame stikliniame inde. Vienam puodeliui kapučino, nelygu puodelio dydžiui, reikės 50-100 ml riebiausio pieno. Jį supilkite į indą, nuleiskite filtrą iki dugno ir kilnokite jį aukštyn – žemyn, neištraukdami iš pieno. Kai jo tūris pasidarys 4-5 kartus didesnis, ištraukite filtrą ir supilkite putą ant paruoštos kavos puodelyje.