Svieste troškintos putpelės su giroje karamelizuotomis buvėmis

edf
Kepti karveliai į burną patys neskrenda, sako tautosaka. Ir karvelių dabar retai sutiksi ant eilinio lietuvio stalo, nors ką jau čia karveliai, net ir putpelių mėsos neaptikau jokioje prekybcentrio vitrinoje ar šaldiklyje. O ieškojau smarkiai, po pirmos „dozės”, kurią Dovilė man parvežė iš Penkauskų ūkio.  Labiausiai putpeliena man patiko tuo, kad iškarto ruošiama porcija paukštienos, kurios nereikia pjaustyti ir visi gauna po du sparnelius ar dvi šlauneles, dėl ko vištoje kildavo dažnas karas 🙂
Jau užsisakiau dailiai supakuotų gardumynų, o kol sulauksiu – ėmiausi istorijų receptūrų. Ir jei tik jums įdomu – pasidalinsiu keliomis.
Itin gurmaniškai paruoštos putpelės yra valgomos su visai kauliukais, kurie, ilgėlesnį laiką troškinti tampa tikrai sukramtomais.
Dvaro virėjai mane bartų už bulvinį garnyrą, anuomet, kai buvo madinga valgyti paukščiukus, jie buvo tiekiami su kruopomis ir pastarnokais, morkomis ar ropėmis.
Ir dar linksmesnis reikalas – padykusių dvarininkų išmislas valgyti putpeles po marška, kiekvieną valgytoją su lėkšte putpelienos dengdavo dideliu audiniu, kad jis galėtų nevaržomai čespėti, apčiulpti kaulus ir kvėpuoti nuostabiais aromatais, kurie po marška iškvėpindavo valgytoją ne mažiau, nei prabangiausias fragransas. Argi ne prabanga kvepėti keptais karveliais? 🙂
Na, o mano patiekalas –  su gurmaniškomis bulvėmis, tokių vargu ar esate ragavę.

Dviems porcijoms reikia:
2 kepimui paruoštų putpelių
4 vidutinių bulvių
1 mažos kriaušės
2 mažų česnako skiltelių
100 g lydyto sviesto
1 a. š. druskos
100 ml natūralios duonos giros
1 a. š. rudojo cukraus
Pundelio šviežio raudonėlio
Trupučio raudonųjų pipirų
Putpelės nuplaunamos, nusausinamos. Kriaušė pjaunama perpus ir kiekviena pusė kemšama į putpelę. Kaičiamas puodas su vandeniu ir jam užvirus į jį sudedamos skustos ir į keturias dalis supjaustytos bulvės. Verdama, kol jos suminkštėja.
Keptuvėje išlydomas sviestas, į jį sudedamos nuluptos ir į kelias dalis supjaustytos česnako skiltelės ir sudedamos putpelės. Kepama apie 5 minutes ant didžiausios ugnies, tuomet putpelės apverčiamos, pabarstomos puse šaukštelio druskos, užmalama raudonųjų pipirų, sudedami raudonėliai, keptuvė dengiama dangčiu ir paliekama troškintis ant minimalios ugnies 10 – 12 minučių. Tuo metu įkaitinama kita keptuvė, į ją sudedamas cukrus, jam pradėjus lydytis supilama gira ir sudedamos virtos bulvės. Troškinama didelėje kaitroje, kol bent pusė skysčio išgaruoja, nelygu temperatūrai tai trunka nuo 10 iki 15 minučių.
Tiekiant į lėkštę dedama putpelė, palaistoma sviestu, kuriame kepė. Aplink dėliojamos bulvės.edf

2 atsakymai į “Svieste troškintos putpelės su giroje karamelizuotomis buvėmis”

Parašykite komentarą