Fermentuota salsa – aštrus padažas

IMG_20180907_160457.jpg

Įmantriai skambantis pavadinimas nereiškia egzotikos ar sudėtingo paruošimo būdo, produktų šiuo metu rasite turguje ar prekybos centruose, o gardžiausią salsą pagaminsite iš savo šiltnamio gėrybių.
Salsa kandžioja liežuvį aštrumu, kurį švelnina fermentacijos metu susidariusi rūgštelė, o akis džiugina intensyvi raudona spalva. Valgome su žuvimi, tepame sūrio riekelę ar naudojame kaip padažą.
3 l stiklainiui reikės:
3 kg sunokusių pomidorų
2 kg raudonos saldžiosios paprikos
300 g čili pipirų (geriau rinktis raudonuosius)
3 v. š. rupios nejoduotos druskos
12 skiltelių česnako
100 g šviežių kalendros lapelių
Pasiruošiami kapojimo peiliai virtuviniame kombaine. Daržovės nuplaunamos ir paliekamos apdžiūti ant medvilninio rankšluosčio. Paprikos ir čili pipirai ketvirčiuojami, nupjaunami kotai ir išimamos sėklos. Jei mėgstate labai aštrius pojūčius, čilių sėklas galima palikti.
Pomidorai pjaunami pusiau, išpjaunami žiedkočiai ir smailesniu šaukštu išskobiamas minkštimas, salsai naudojamos tik pomidorų sienelės.

Nulupti česnakai beriami į kombaino indą ir malami. Kai česnakai tampa smulkiai gabaliukais, beriamos paprikos. Sumalti iki visiškos tyrės nebūtina. Sumalta masė pilama į gilų dubenį, o į kombaino indą dedami pomidorai, kalendrų lapeliai ir čiliai, vėl malama gabaliukais ir masė taipogi supilama į dubenį.
Beriama druska, išmaišoma ir indas paliekamas kambario temperatūroje kelioms dienoms, dubenį galima pridengti, bet jokiu būdu ne hermentiškai, salsa turi pakvėpuoti namų orų ir „pasigauti” rūgimui reikalingus mieliagrybius.
Po kelių dienų masė supilama į trilitrinį stiklainį ir dengiama plastikiniu dangteliu.
Salsa fermentuojama apie 3 savaites, nelygu oro temperatūrai namuose, procesas gali užtrukti ir savaite trumpiau, ir kiek ilgiau. Tikrinama ragaujant ir uodžiant, skonis turėtų būti rūgštelėjęs, o kvapas priminti raugintus agurkus ar pomidorus.
Beje, išskobtą pomidorų minkštimą irgi sumalu peiliais, truputį pasūdau. Geriame kaip įprastas pomidorų sultis.
edf
edf

Parašykite komentarą