Arbūzų gira

IMG_20180802_114348.jpgKeista ta žmogiška būtis – ankstyvą pavasarį baisingai norisi arbūzo, bet rudenį, kai jais kvepia turgus ir parduotuvės, kažkodėl jo… nesinori. Ir taip vyksta su dažnu mūsų. Todėl prasimanau vis įvairesnių šios gardžios uogos perdirbimo ir tiekimo būdų. Vienas skaniai pavykusių – gira.
Rudeniniai arbūzai pasižymi labai intensyviu skoniu, saldumu ir spalva, todėl nenaudojant pridėtinio cukraus galima pasigaminti saldaus ir kvapnaus fermentuoto gėrimo – arbūzų giros.
5 litrams giros pasiruošti reikės:

3 kg arbūzo minkštimo
5 g alaus mielių (nebūtinai)
15 g šviežių mėtų lapelių
Šilto vandens
2 v. š. medaus (nebūtinai)
Arbūzo minkštimas ir mėtos sudedamos į 5 litrų stiklainį ir užpilama šiltu vandeniu, stiklainis statomas šiltoje vietoje. Nelygu oro temperatūrai, arbūzas įrūgsta per 3 – 5 dienas.
Tuomet skystis nukošiamas ir grąžinamas į stiklainį. Jei skystis dar neturi rūgšties kvapo ir jei dvejojate ar gira pavyks, galite įdėti alaus mielių. Supilamas medus, jei gardinsite juo. Stiklainis sklidimai užpilamas šiltu vandeniu ir vėl statomas šiltoje vietoje kelioms dienoms.
Kai ant stiklainio sienelių susidaro burbuliukai, o pajudinus jie kyla į viršų – gira paruošta. Ji supilstoma į mažesnės talpos butelius ir laikoma šaldytuve ar rūsy.
Tiekiama šalta, jei trūksta saldumo, galima įdėti šviežių arbūzų gabaliukų.
IMG_20180802_113032.jpg

Parašykite komentarą