Saulės pabučiuoti žiediniai kopūstai

edf

.

Vasara mūsuose šiemet užsitęsė pusę metų, gal todėl staiga užgriuvęs šaltasis sezonas atrodo toks niūrus ir gūdus? Man, tikram”žiemos” žmogui, negūdu, bet matau, kaip tamsa veikia mano artimus žmones. Todėl žiemą stengiuosi gaminti kuo spalvotesnį maistą.

Saulę puikiai mena melionai, moliūgai, apelsinai ir citrinos, tačiau jei norisi geltonos spalvos maiste, naudoju mano mylimą Santa Maria ciberžolę, teisingiau jos miltelius.

Esu minėjusi, kad beriu jos į pieną peršalusiam, dažau ryžių patiekalus, paukštieną ir netgi varškės apkepus. O šiandien norėčiau pristatyti naujausią atradimą, užmatytą ir paragautą Rygos grand turguje.

Ciberžolės raugintuose produktuose, kaip ir raugintų žiedinių kopūstų, mažai kas ragavęs, o duetas išties tobulas. Priminsiu, kad rauginant daržoves, procesas vyksta pats savaime, tereikia sudėti produktus į stiklainį ir jį padėti matomoje vietoje, nelygu šilumai namuose, spalvų ir burbulų šokiai stiklainyje vyksta nuo kelių dienų iki kelių savaičių, ir jei į tai ilgai žiūrėti, galima nugrimzti į spalvinę meditaciją…

Pasigaminti šį gardėsi neužtruksite, tereikės pasiruošti:
1 didesnį žiedinį kopūstą
2-3 skilteles česnako
1 valg. š. džiovintų prieskonių rauginimui ar marinavimui (galima naudoti pirktinius mišinius)

1 valg. š. ciberžolės
1,5 l vandens
1,5 valg. š. rupios druskos
3 l stiklainį ir dangtelį

Pirmiausiai pasiruošiamas sūrymas – puode iki virimo užkaitinamas vanduo ir, jam užvirus, sudedama druska ir ciberžolė, maišoma iki druska ištirpsta, o ciberžolė tolygiai nudažo skystį.

Kopūsto žiedynai nupjaunami nuo koto, geriau kuo stambesni. Į švarų stiklainį dedamos truputį peiliu patraiškytos česnako skiltelės, prieskonių mišinys ir žiedai. Sklidinai užpilama atvėsusiu sūrymu. Stiklainis statomas į gilesnę lėkštę pertekliniams rūgstantiems skysčiams subėgti, dangtelis, jei jis hermetinis, pilnai neužsukamas, pirmas dienas stiklainis gali pastovėti ir visai be jo. Svarbu leisti rauginiui gauti oro.

Rūgimas gali vykti 5-12 dienų, kad sužinoti ar „jau”, geriausia uostyti ir degustuoti

Valgome su mėsiškais patiekalais, žiedais dekoruoju sumuštinius, dedu į makaronų patiekalus.

 

Parašykite komentarą