Labane

labane.jpg
Jei mėgstate užtepėles, jums būtinai reikia apsilankyti Izraelyje. Jų ten gausu tiek restoranų valgiaraščiuose, tiek prekybos centruose. Humusas, baklažanų tyrės ir galybė jų variacijų, padažai, maišyti su konservuotu tunu ir tai tik keli ragauti gardėsiai. O mano viešnagės Izraelyje metu gyvenome Likos ir Gedimino namuose, kuriuose mus ne tik vaišino rytietiškuoju „Labane”, bet ir leido dalyvauti jo gaminimo procese.
 Begaminant iškart sukosi mintys kur gauti tokius didelius kiekius jogurto, perkant nedideles pakuotes gaunasi didoka kaina, tad prisiminiau, kad moku rauginti jogurtą iš pieno (receptas čia). O kai grįžusi užsukau į vieną didžiausių maisto didmenos centrų, nustebau šaldytuve pamačiusi didžiulę, 1 kilogramo pakuotę. Už padorią kainą, tad griebiau tą kibiriūkštį ir lėkiau namo gaminti Labane.
Ir dar norėčiau jums papasakoti apie tą garsųjį ir kvapnujį Zaatar prieskonį. Pirmą kartą jo ragavau ant tradicinės žydų duonos, vėliau jau užuosdavau jį ir salotose, ir kai atėjo ta diena, kai triukšmingame ir kvapniame rytietiškame turguje aptikau krepšius su juo, bepirkdama kamantinėjau pardavėją apie sudėtį.

Nieko išpešti nepavyko, tad pasiklioviau interneto platybėse rasta informacija ir sužinojau, kad tai prieskonių mišinys, kurio kiekvieną ketvirtąją dalį sudaro jūros druska, sezamų sėklos, sumac prieskonis ir… juozažolė. Neriant gilyn į informaciją, sužinojau, kad sumac yra… žagrenis. Jau netgi buvo kilusi mintis pradėti gaminti Zaatar namuose, tačiau lietuviškai skambančių juozažolių retas teparduoda, žagrenis, augantis mūsuose, yra rūgštusis ir jo žiedai yra labiau nuodingi, nei naudingi. Tad pasidžiaugiau puskilogramiu parsivežto prieskonio, o vėliau jau ieškosiu kas keliaus į Izraelį ir zirsiu, kad parvežtų dar 🙂
O grįžtant prie Labane, tai jį gaminu sekančiai.
1 kg 10% riebumo jogurto
1-2 a.š. Zaatar prieskonio
Saujelė juodų arba vytintų alyvuogių
Koštuvą iškloju bent dvigubu marlės sluoksniu ir sukrečiu jogurtą, jį palieku bent 12 valandų nuvarvėti. Tuomet susidariusią tirštą masę sukrečiu į platų indą, gausiai pabarstau zaataru ir sudedu alyvuoges.
Valgome kabinant iš indo balta duona arba tepant ant bet kokios duonos riekės, traškučio ar keptos daržovės.
labanee.jpg

Parašykite komentarą